Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати військових у 2023 році: у Міноборони пояснили, чи чекати на збільшення виплат

Стало відомо, яке грошове забезпечення отримуватимуть українські захисники цього року

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Міноборони пояснили, що буде з виплатами військовим

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Індексація зарплат українських військових у 2023 році не планується, навпаки, треба готуватися затягувати паски.

Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю LB.ua.

Журналіст зазначив, що у лютому-березні, на початку повномасштабного вторгнення РФ, українські військові отримували зарплату, сума якої в еквіваленті становила 4 000 доларів, а зараз це 2 500 доларів. Тому виникає питання – чи відбудеться індексація у поточному році.

"От ви кажете індексацію, а може тоді давайте всі з країни виїдемо? А хто ті гроші заробляє? Економіка працює? Чи, може, мито сплачується? Бізнес працює під обстрілами?", – поставив зустрічні запитання Резніков.

Він також нагадав, що через війну Міноборони активно закуповує зброю, спорядження, харчування для військовослужбовців. За словами Резнікова, один снаряд 152 калібру коштує 1 800–2 500 євро, залежно від потужності.

"А порахуйте, ми стріляємо за добу 6 000 різного типу, категорій. Навіть якщо півтори тисячі один недорогий, середня ціна буде 2 000. Просто порахуйте в грошах... Що, в натовських країнах солдат отримує $4 000? Ні, немає таких зарплат", – сказав міністр.

Також він звернув увагу на обсяги економічних втрат у всіх сферах та наголосив, що за таких умов говорити про збільшення доходів не можна.

"Нехай мене проклянуть, але я хочу чесно говорити: народ, війна не закінчилась, і ми не знаємо, коли вона закінчиться. Нам, країні, треба вижити. Нам, навпаки, паски треба затягувати", – сказав Резніков.

Як військовим нараховують виплати

Розмір грошового забезпечення визначають на підставі фактичного підтвердження участі військовослужбовця у бойових діях, оскільки керівник військової частини повинен обов'язково надати повний перелік виконаних бойових розпоряджень. До 100 000 грн за місяць можуть отримати службовці, які беруть безпосередню участь в бойових діях або здійснюють заходи із забезпечення національної безпеки та оборони. Точну суму пропорційно вираховують залежно від кількості днів.

30 000 грн виплачують іншим військовим, починаючи з дня прийняття на службу до дня виключення зі списку особового складу військової частини (внаслідок звільнення). 100 000 грн призначають особам рядового і начальницького складу територіальних воєнізованих формувань Державної кримінально-виконавчої служби.

Щоб претендувати на виплату, командир або керівник вищого органу військового управління має видати наказ до 5 числа поточного місяця за минулий період з обґрунтуванням підстав для здійснення додаткового грошового нарахування.

Раніше ми писали про те, що буде з зарплатами українців у 2023 році. Також ми пояснювали, чому можуть затримувати виплати військовим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.