Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші прийдуть не всім військовим? Кому і чому можуть не здійснювати виплати

Розповідаємо, в яких випадках військовослужбовцям не виплачується щомісячне грошове забезпечення

Колаж: Pro Гроші

Чому військові можуть не отримати грошові виплати

Колаж: Pro Гроші

Для військовослужбовців, які стали на захист України, передбачено грошове забезпечення, однак є випадки, коли виплати військовим не здійснюються.

Про це повідомив юрист Костянтин Грітчин.

Коли військовим не виплачується грошове забезпечення

Відповідно до ч. 4 ст. 9 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", грошове забезпечення виплачується у розмірах, що встановлюються Кабінетом Міністрів України. Така виплата повинна забезпечувати достатні матеріальні умови для комплектування Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

Юрист повідомляє, що згідно п. 15 "Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам" грошове забезпечення не виплачується в таких випадках:

  • протягом відпусток військовослужбовців відповідно до чинного законодавства України, за якими не передбачено збереження заробітної плати;
  • якщо виплачуються академічні стипендії;
  • за час відсутності на службі без поважних причин одну добу і більше;
  • за час перебування на лікуванні в лікарняних закладах понад встановлені чинним законодавством строки;
  • за час тимчасового виконання обов’язків понад два місяці за новими посадами у зв’язку з переведенням військової частини на інший штат (внесення змін до штату);
  • за час тримання військовослужбовців під вартою чи перебування під цілодобовим домашнім арештом;
  • за вживання алкогольних напоїв (наркотичних речовин) на території військової частини як у службовий, так і в позаслужбовий час, прибуття на службу в нетверезому стані (у стані наркотичного сп’яніння) — за місяць, у якому здійснено таке порушення.

Також грошове забезпечення не виплачується військовослужбовцям, які самовільно залишили військові частини або місця служби. Виплата призупиняється з дня самовільного залишення місця служби та поновлюється з дня повернення. Це оголошується наказом командира військової частини.

Скільки служитимуть призовники

Військовослужбовці, призвані на військову службу за мобілізацією на особливий період, мають проходити таку службу строком до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, з виключенням військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

Закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України (ч. 3 ст. 24 Закону № 2232-ХІІ).

Раніше ми розповідали, хто та за яких умов може отримати відстрочку під час мобілізації. Також ми писали, як військовий може змінити свою частину. Більше про мобілізацію читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.