Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чому можуть затримувати виплати військовим – є дві основні причини

Затримувати посадові оклади чи додаткові нарахування можуть з кількох причин

Фото: НБУ, DW. Колаж: Pro Гроші

Виплати військовим можуть затримувати

Фото: НБУ, DW. Колаж: Pro Гроші

Українські військовослужбовці під час воєнного стану отримують кілька видів виплат: посадовий оклад, додаткові нарахування за звання та "бойову" зарплату. Трапляється, що кошти невчасно приходять військовим.

Сайт Pro Гроші повідомляє, у який випадках бувають затримки й наскільки вони критичні.

Не прийшли нарахування по окладу

У середньому посадовий оклад військовослужбовців в Україні становить від 12 до 25 тисяч гривень (залежно від звання та місця роботи). Ці нарахування затримуються через періодичний перегляд Державного бюджету на 2022 рік. В умовах війни це відбувається кожен квартал.

Фінансування потреб грошового забезпечення військових покладено на Міністерство оборони, яке перераховує кошти. Але Верховна Рада повинна внести зміни до бюджету, на що потрібен час. Саме через цю бюрократичну тяганину українці можуть на тиждень чи два пізніше отримати свій посадовий оклад.

Як тільки ВР ухвалює рішення про перегляд держбюджету, в Міноборони є кілька днів, щоб опрацювати фінансування та провести виплати. Затримки трапляються, але не часто і далеко не у всіх службовців. Ці випадки швидше можна назвати поодинокими, ніж системними.

Не нарахували "бойові"

Українські захисники та захисниці також мають право на отримання додаткових коштів за участь у бойових діях. Сума також відрізняється і залежить від місця дислокації та кількості днів, які військовий провів на передовій. "Бойовими" називають виплати у розмірі від 30 000 до 100 000 гривень, і їх теж можуть затримувати, але цього разу справа не у бюрократії.

Як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі загальнонаціонального інформаційного телемарафону, з боку міністерства всі виплати виділяють вчасно, проте вони заморожуються на етапі інформування посадовців щодо місця перебування і термінів служби конкретних осіб.

Процедура наступна: Міністерство оборони перераховує виплати у військові частини, а там їх розподіляють між людьми, які заслужили на додаткове грошове забезпечення. Проте спочатку частини повинні подати офіційні документи про кожного службовця, якому належать виплати, де вказані дані про місце та терміни перебування у конкретній точці.

Якщо якогось місяця рапорти не надійдуть вчасно, то кошти не будуть перераховані, адже міністерство не матиме точної суми для здійснення транзакції. Тож потрібно ставити запитання своїм командирам стосовно відправлення підтверджувальних документів.

Варто пам’ятати, що у випадку потрапляння військовослужбовця у полон або у разі зникнення безвісти всі виплати (оклад, "бойові" тощо) надходитимуть найближчим родичам, поки не надійде інформація про загибель чи повернення з полону.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кого з українців не призвуть на військову службу. Також ми повідомляли, куди відправляють служити обмежено придатних осіб.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.