Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відпустка для військових під час війни – як її отримати

Загалом є кілька видів відпусток, однак інколи військового можуть не відпустити на відпочинок

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває воєнний стан

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чимало українців пішли захищати Україну з початку війни, і варто розуміти, що навіть на службі є відпустки. Однак і досі не всі знають про те, на які види відпусток має право військовослужбовець та як їх отримати.

Про це розповідає юрист Ілля Шипко.

Які є види відпусток

  • Щорічна основна відпустка. Поки в Україні діє воєнний стан, то можна отримати лише її частину. Тобто, не більше 10 днів (це без урахування часу на проїзд від місця служби й назад).

  • Відпустка за сімейними обставинами, яка теж не може перевищувати 10 днів.

  • Відпустка у зв’язку з пологами та доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

  • Відпустка через хворобу або для лікування після тяжкого поранення.

Як військовому отримати відпустку

Для початку вам треба звернутися з письмовим рапортом до командира частини з проханням надати відпуску. У рапорті вкажіть:

  • її вид;

  • тривалість.

Якщо ваша відпустка через сімейні обставини, то додайте до рапорту відповідні документи, що це підтверджують. Наприклад, народження дитини, перебування на лікуванні близьких родичів тощо.

На рапорті безпосередні начальники військовослужбовця повинні поставити свої резолюції про те, що вони не проти надання такої відпустки. Далі цей документ передається командиру військової частини, який і приймає рішення про те, надавати або не надавати відпустку.

Якщо ваше прохання схвалили, то ви отримаєте витяг з наказу про надання відпустки з зазначенням її виду та тривалості.

Але зверніть увагу, що краще подавати рапорт одразу у двох примірниках. Один ви подаєте до військової частини, а інший з вхідним номером про отримання – зберігаєте в себе.

Чи можуть відмовити військовому у відпустці?

Це рішення приймає командир частини. Однією з причин відмови може бути те, що близько 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу вже перебувають у відпустці. Виходить, що ви її отримаєте лише після повернення своїх товаришів по службі.

Та памʼятайте, коли ви під час відпустки кудись поїхали, то повинні не пізніше наступного дня з’явитися до територіального відділу ТЦК та СП для того, щоб стати на облік.

Що дозволили робити ТЦК

Раніше ТЦК не могли мобілізувати вас, якщо ви стоїте на обліку в іншому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Однак наразі правила змінились. Уряд дозволив надсилати повістки військовозобов'язаним, незалежно від місця перебування на обліку.

Детальніше про такі нововведення читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав про те, чи можуть виїхати за кордон студенти іноземних навчальних закладів. Також ми писали, що в Україні хочуть змінити певні правила мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.