Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати у 2023 році ще здивують: у кого зростуть виплати вже незабаром

Розповідаємо, у кого з громадян зростуть виплати ще до кінця 2023 року та коштом чого

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні зростуть зарплати в апаратах місцевих та апеляційних судів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні працівники апаратів місцевих та апеляційних судів почнуть отримувати більші зарплати. Виплати зростуть завдяки підвищенню премій.

Про це повідомив очільник парламентського комітету з питань правової політики Денис Маслов.

За його словами, держава додатково надасть 548 мільйонів гривень на оплату праці співробітникам апаратів судів. Ці гроші будуть перераховані впродовж вересня-грудня 2023 року.

"Важливо, що розподіляти ці кошти серед працівників будуть голови відповідних судів шляхом преміювання. У 2024 році видатки на оплату праці буде збільшено на 2,2 млрд гривень порівняно з поточним", — зазначив Маслов.

Які зарплати отримують судді

Відповідно до статті 135 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" їх базовий дохід (залежно від місця роботи) становить:

  • 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року, тобто 63 060 грн на місяць, для суддів місцевого суду;
  • 50 прожиткових мінімумів, тобто 105 100 грн на місяць, для суддів апеляційного та вищого спеціалізованого суду;
  • 75 прожиткових мінімумів, тобто 157 650 грн на місяць, для суддів Верховного Суду.

Надбавки держслужбовцям

Нардепи у червні 2023 року запропонували збільшити виплати прокурорам, які виконують посадові обов’язки у небезпечних зонах – районах, де тривають бойові дії. Парламентарі хочуть, аби вони отримували більші надбавки та грошову допомогу, а саме:

  • виплати в розмірі 50% окладу за безпосередню участь у проведенні слідчих чи інших процесуальних дій у кримінальних провадженнях;
  • право на одноразову фінансову підтримку в разі загибелі (смерті), інвалідності чи втрати працездатності без встановлення інвалідності.

Ця ініціатива є у законопроєкті №9380, який внесли для ознайомлення 12 червня.

У пояснювальній записці йшлося про те, що потрібно поважати значний вклад людей, які на рівні з рятувальниками від початку повномасштабної війни виконують покладені на них завдання на територіях активних бойових дій.

Раніше ми розповідали, хто з фахівців в Україні може заробляти від 40 тисяч гривень. Ще ми писали, кому можуть виділити до 150 тисяч доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.