Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заробіток для українців на брухті заліза: скільки коштує 1 кілограм у вересні

Залізо користується великою популярністю в пунктах прийому брухту, оскільки застосовується для виготовлення багатьох речей

Фото: freeimages.com, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на кілограм брухту заліза в Україні

Фото: freeimages.com, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Коли українці вирішують здати на брухт залізо, вони мають розуміти, що цей матеріал входить до чорних металів разом зі сталлю і чавуном. Це дуже цінна сировина, яку застосовують для виготовлення багатьох пристроїв і речей. Тож не дивно, що заліза потребують в пунктах прийому брухту. На жаль, популярність і затребуваність не завжди означають високі ціни.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки коштує 1 кілограм заліза в Україні у вересні.

Ціни на брухт заліза в Україні

Важливо розуміти, що сталь і залізо – це не синоніми. Перший матеріал ще має сплав вуглецю, що робить його стійкішим до корозії. Тоді як залізо в чистому вигляді дуже швидко піддається руйнуванням. У всякому разі, обидва метали характеризуються як чорний брухт, тож їхня вартість під час продажу майже не відрізняється.

Єдине що – треба відділяти залізо від нержавіючої сталі. Це набагато дорожчий матеріал зі вмістом нікелю та хрому. Завдяки домішкам здати нержавійку можна в середньому за 25-30 грн/кг.

Чорний брухт має значну популярність, оскільки після первісного використання в промисловості його застосовують повторно як вихідну сировину для виробництва. Тож вироби із заліза можуть отримати друге життя і принести користь екології. І звісно, прибуток як металургам, так і продавцям.

Вирізняють такі категорії брухту заліза:

  • габаритний чистий брухт;
  • негабаритний;
  • відходи литва;
  • прокат;
  • побутові та промислові пристрої;
  • тонкий залізний лист, жерсть, дріт тощо.

Якщо не сортувати сміття, ціна за кілограм буде значно нижчою, оскільки ви здасте метали з середнім рівнем засміченості. Варто зазначити, що мінімальна вартість по Україні – 2,5 грн/кг. Але чим більшим буде відсоток заліза серед всього брухту, тим вищою ставатиме вартість.

Ціни на 1 кг чорних металів, грн
1
Київська область
2,5 – 5
2
Вінницька область
2,5 – 7
3
Волинська область
2,5 – 7
4
Дніпропетровська область
5 – 7
5
Житомирська область
2,5 – 6,5
6
Закарпатська область
2,5 – 7
7
Запорізька область
2,5 – 7,1
8
Івано-Франківська область
2,5 – 7
9
Кіровоградська область
2,5 – 6,9
10
Львівська область
2,5 – 7
11
Миколаївська область
2,5 – 6,8
12
Одеська область
2,5 – 7,3
13
Полтавська область
2,5 – 6,5
14
Рівненська область
2,5 – 6,5
15
Сумська область
2,5 – 6,1
16
Тернопільська область
2,5 – 5,5
17
Хмельницька область
2,5 – 7,1
18
Черкаська область
2,5 – 5,5
19
Чернівецька область
2,5 – 7,1
20
Чернігівська область
2,5 – 5,5

Коли ціни на брухт можуть піднятися

Раніше ми розповідали, що ціноутворення залежить від багатьох об’єктивних факторів, але найбільше – від ситуації на світовому ринку. Адже за умови відсутності попиту і низької активності металургів скорочуватиметься експорт, а значить компанії не поспішатимуть закуповувати великі обсяги брухту.

В Україні можуть покращитися ціни після перемоги у війні. Адже з часу повномасштабного вторгнення багатьом компаніям довелося призупиняти діяльність, скорочувати штат, змінювати формат роботи. Вартість чорного брухту обвалилася вдвічі через закриття переробних підприємств у Маріуполі та Бахмуті.

Щоб ціни на метали почали рости, повинні впасти показники на АЗС. Тобто бензин і дизель мають подешевшати. Адже фірми витрачають чимало коштів на транспортування брухту, і щоб хоч частково відбити витрати, встановлюють низьку вартість. Втім наразі немає підстав для змін на ринку пального.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які вироби з нержавійки найдорожче приймають на брухт. Також ми повідомляли, який метал можна найдорожче здати на брухт і де його шукати українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.