Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці активно заробляють на брухті: коли ціни на метали можуть піднятися

Влітку на світовому ринку відбувалася стагнація, ціни на брухт не могли підвищитися через малий попит на метали

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на брухт в Україні не радують, але можуть згодом піднятися

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть заробити трохи грошей і водночас допомогти екології, продаючи чорні та кольорові метали на брухт. Щоправда, вартість багатьох матеріалів не вражає, на світовому ринку також спостерігалося ослаблення попиту. Ціни багато в чому залежать від сезону.

Сайт Pro Гроші розповідає, як формується вартість брухту та коли чекати підвищення показників в Україні.

Від чого залежать ціни на брухт

Якщо не враховувати якісні характеристики матеріалів, то на формування вартості впливає, очевидно, внутрішня ситуація в країні. Після повномасштабного вторгнення деякі компанії зупинили діяльність, а частині довелося змінювати формат роботи та вимоги, щоб впоратися з іншими випробуваннями – обстрілами, блекаутом, нестабільністю економіки, турбулентністю в бізнесі тощо.

Закриття таких переробних підприємств як "Азовсталь" у Маріуполі та "Єнакіївський металургійний завод" у Бахмуті призвело до того, що ціни на чорний брухт обвалилися вдвічі. Станом на середину вересня більшість компаній приймають метали за 2-2,5 грн. Інколи вдається отримати до 5-7 грн за кілограм, якщо йдеться про великі поставки.

Інший чинник, який впливає на цінові характеристики, – попит на брухт у світі. Протягом літа спостерігалася стагнація на ринку: вартість впала через сезонне ослаблення попиту і на фоні слабкої активності металургів. Це негативна динаміка, яка характерна для літнього періоду.

Дивно, але традиційно чорні та кольорові метали коштують дорожче саме взимку, наприкінці осені та на початку весни. Досвід попередніх років говорить, що різниця між літніми та зимовими показниками може сягати 20-50%. Саме тому рекомендується накопичувати брухт у теплу пору року і здавати в холодну.

Коли ціни можуть піднятися

Щоб компанії почали встановлювати вищі ціни за кілограм брухту, потрібно, аби бензин і дизель коштували дешевше. Перш ніж піддати метали переробленню, їх кілька разів транспортують, а за умови дорогого палива фірми будуть покривати власні витрати зменшенням плати українцям, які здають брухт.

Враховуючи, що причин дешевизни бензину наразі немає, а взимку ціни або залишаться на поточному рівні, або підвищаться, не варто розраховувати на позитивну динаміку.

Щоб вартість брухту зростала, потрібна допомога з боку держави на підтримку функціонування переробних підприємств. І звісно, ціни не стоятимуть на місці, а підуть вгору після перемоги України у війні.

З іншого боку, сприятливий ефект матиме покращення ситуації на світовому ринку. А там якраз взимку передбачається збільшення активності металургійних заводів. Тож експорт може пожвавитися, а значить – компанії скуповуватимуть брухт в українців за більш вигідними для населення цінами.

Скільки коштує найдорожчий метал

Раніше ми розповідали, що одним з найдорожчих кольорових металів є мідь. Її вигідно продавати на повторне перероблення, адже можна легко знайти в домашніх умовах. Ціни відрізняються в деяких регіонах України, але в середньому показники такі:

  • Київська область – 260-280 грн/кг;
  • Вінницька область – 250 грн/кг;
  • Запорізька область – 230-275 грн/кг;
  • Львівська область – 230-260 грн/кг;
  • Харківська область – 200-265 грн/кг;
  • Тернопільська область – 220 грн/кг;
  • Дніпропетровська область – 200-220 грн/кг;
  • Одеська область – 200 грн/кг.

Трохи міді можна відшукати в побутових приладах старого виробництва, наприклад, радянських холодильниках і лампових телевізорах. Всередині пральних машин і фенів також є мідні проводи, які приймають на брухт.

Достатньо цього матеріалу в меблевій фурнітурі, зокрема, на дверних ручках, замках, кріпленнях і гачках. Плюс можна оглянути кухонне приладдя і декор в оселі. Мідним розпиленням покривають сувенірну продукцію, статуетки, медалі, старі монети та ін.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як не прогадати й заробити більше та розповідав, де в Україні найкращі ціни на брухт. Також ми повідомляли, скільки коштує 1 кг титану і де його знайти вдома.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.