Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Залишаться тільки робітничі спеціальності? Чому в Україні хочуть закрити частину вишів

Новий міністр освіти хоче змінити систему здобування вищої освіти в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям хочуть давати якісну вищу освіту

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть підвищити попит на робітничі спеціальності та планують закривати університети, які не відповідатимуть високим вимогам Міністерства освіти.

Про це заявив голова Міносвіти Оксен Лісовий під час пленарного засідання Верховної ради.

Що буде з університетами

За словами Оксена Лісового, система вищої освіти в Україні буде більше орієнтована на розвиток професійно-технічних закладів та навчання робітничим спеціальностям. Також підвищаться вимоги до якості освіти.

"Закриття університетів, які не відповідатимуть певним вимогам, неминуче. Країні не потрібно стільки вишів, як зараз. За період незалежності вища освіта стала бізнесом, на якому багато хто непогано заробив", – каже голова Міносвіти.

Він також зазначив, що зараз, на жаль, нікого не дивує, що інженери-радіотехніки працюють пакувальниками на складі, а дипломовані юристи продають квитки у громадському транспорті.

Сучасна молодь частіше стала обирати перспективну роботу, ніж диплом про вищу освіту, аргументуючи це тим, що цей документ їм може навіть не знадобитися у житті, але час буде згаяно.

Як зміни вплинуть на систему здобування вищої освіти

"Наша мета – направити на професійну освіту до 50% молоді та дати їм гарну професію. Тому у найближчі роки розвиток професійно-технічної освіти стане в Україні мейнстримом", – зазначив Оксен Лісовий.

Варто зауважити, що йдеться про виші, які готуватимуть висококваліфікованих робітників для роботи з найсучаснішими технологіями.

Також голова Міносвіти готується переглянути й систему шкільної освіти. До її закінчення діти та батьки мають визначитися, куди йти далі здобувати вищу освіту. Тому молоді потрібно надати варіанти якісних вишів, щоб вони мали змогу зробити свій вибір.

"Якщо ми зараз не почнемо вживати заходів щодо підвищення якості вищої освіти, ми просто втратимо її. Тому комплекс реформ, спрямованих на порятунок вищої освіти – це один із наших пріоритетів", – каже голова Міносвіти.

Так, в Україні зараз безліч університетів, які пропонують різні спеціальності, однак для того, щоб людина хотіла та мала змогу працювати за обраною професією у майбутньому, потрібно значно підвищити якість вищої освіти в Україні.

Раніше ми розповідали, про прибуткові бізнес-ідеї для студентів. Також ми писали, представники яких професій заробляють від 40 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.