Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Захистити житло від грабіжників – як працюють охоронні агенції і скільки коштують їхні послуги

На власному досвіді розповідаємо про усі нюанси приватної пультової охорони вашої квартири

Фото: Уніан, Unsplash, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Приватні охоронні фірми надають найрізноманітніші послуги

Фото: Уніан, Unsplash, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом кількість домівок, які надовго залишили їх господарі, сильно зросла, а через це активізувались мародери й грабіжники. Захистити своє майно одними лише замками неможливо, оскільки в спорожнілому будинку ніщо не заважатиме їх зламати. Актуально це питання і для тих, хто зберігає вдома цінні речі, затримується на роботі допізна чи мешкає на першому поверсі.

Редакція сайту Pro Гроші на власному досвіді перевірила роботу однієї з приватних охоронних компаній і розповідає про усі нюанси.

Далі оповідь йтиме від першої особи


Я мешкаю на першому поверсі й питання безпеки мене не абияк турбує. До того ж двері на орендованій квартирі залишають бажати кращого, а про їх заміну з власниками говорити явно не на часі.

Тоді я замислилася про послуги охоронного агентства, але відклала цю ідею на потім. Згодом, я побачила машину одного з популярних охоронних агентств просто на території свого ЖК і в загальному чаті із сусідами прочитала повідомлення менеджера компанії про те, що вже понад 100 власників квартир уклали контракти, тож патруль тепер базуватиметься тут.

Я зв'язалася з менеджером і розповіла, що мені потрібно, і тут треба уточнити декілька нюансів. По-перше, ціна та вид пакета послуг будуть сильно відрізнятись в залежності від багатьох факторів.

Від чого залежить ціна?

Наприклад, якщо у вас є домашні улюбленці, про це варто повідомити, щоб датчики руху налаштували спеціальним чином. Налаштування залежать навіть від розміру цієї тварини, для киці параметри будуть одні, а для великого собаки − геть інші.

Роль грає й кількість дверей і вікон, на які поставлять датчики відкриття, тож те, що актуально для людини на першому поверсі, вже не актуально для людини на шостому чи сьомому.

По-друге, абонплата буде відрізнятись в залежності від вашого запиту, оскільки можна налаштувати безліч додаткових послуг, зокрема "нічний режим".

На сайті компанії ви не знайдете чіткого прайсу, лише пропозиції "від певної суми". Тож раджу одразу спілкуватись з менеджером. Річ у тому, щоб поставити житло під охорону потрібне спеціальне обладнання, яке потрібно або викупити, або взяти в довготривалу оренду.

Кількість датчиків та їх тип теж визначаються індивідуально, мені запропонували два варіанти:

  • Перший − встановлення датчика на відкриття дверей, встановлення одного датчику руху, та самого приладу. Все це, разом з послугами встановлення, мало обійтись у 8 900 грн.
  • Другий − на додачу до всього вищезазначеного встановлюють два датчики на відкриття вікон у кухні та спальні, такий пакет коштував понад 12 000 грн.

Щомісячна абонплата становила 450 грн, але на таку вартість обладнання я аж ніяк не розраховувала. Про це я чесно сказала менеджеру, адже знала, що вирішити питання коштом власників навряд чи вдасться.

Він пообіцяв, що у разі якихось знижок чи більш дешевих пропозицій, мені про них повідомлять, і я забула про це питання ще на кілька тижнів.

Ловіть знижки

У якийсь день мені знову подзвонив менеджер і розповів, що у фірми з’явилося кілька приладів, які вже були у вжитку, а саме в оренді.

Через це їх ціна знижена до 2 000 грн, разом зі встановленням та усіма потрібними датчиками.

Це не типова пропозиція, однак через те, що клієнтами охоронного агентства стала вже велика кількість мешканців мого ЖК, ці декілька приладів вирішили розповсюдити серед інших сусідів.

Але судячи із сайту фірми, різні акції проводяться часто, зокрема, до чорної п’ятниці. Тож завжди можна обговорити різні варіанти або трохи зачекати більш вигідних пропозицій. Якщо хочете максимальну знижку та машину патруля просто під вікнами, раджу поговорити із сусідами свого житлового комплексу або будинку про одне велике замовлення.

Встановлення

Я погодилась на пропозицію встановити усі датчики та прилад за 2 000 грн, у цієї моделі в комплекті йде також клавіатура, з якої можна ставити об’єкт під охорону.

Через кілька днів до мене завітав працівник агентства, який встановив усе необхідне у моїй квартирі та пояснив усі деталі.

Усі прилади бездротові, тож прокладати жодних додаткових трас для них, як для домашнього інтернету, не потрібно. Але вони все одно кріпляться до стін не просто так, а за допомогою кріплень, для яких потрібно просвердлити отвори, тож якщо у вас дорогий ремонт, подумайте, де розташуєте клавіатуру.

Датчик відкривання дверей дуже маленький і геть непомітний, кріпиться у верхньому куті дверей, а клавіатуру зручно розташувати біля входу.

Сам прилад має бути під’єднаний до розетки, але якщо вимкнуть світло, може працювати ще декілька годин на акумуляторі. Мені дали декілька наклейок про те, що помешкання охороняється, які я приклеїла на двері та вікна.

Ми підписали договір із фірмою, і тут варто зупинитись окремо.

Як працює охорона?

Якщо ви поставили під охорону квартиру, і хтось зайшов у приміщення, у нього є 30 секунд, щоб за допомогою клавіатури відключити прилад, ввівши пароль.

Якщо це грабіжник і паролю він не знає, на пульт охорони поступить сигнал тривоги та до вашого дому виїде патруль.

У цей час вам зателефонує диспетчер та повідомить про подію. Якщо це ви забули зняти квартиру з охорони, маєте повідомити кодове слово, щоб скасувати виїзд групи.

Якщо у житло справді хтось проник, патруль доїжджає, оточує помешкання та чекає на вас або вашу довірену особу. Перша година безплатна, а далі йде оплата за тарифом. Якщо у квартирі є сліди зламу, охоронці проникають всередину і затримують всіх, хто перебуває всередині.

Але зауважте, що це не поліція, тож заарештувати грабіжників вони не можуть, правоохоронців маєте викликати ви. Після передачі злочинців поліції або з’ясування всіх обставин, охорона залишає квартиру.

Також можна налаштувати "нічний режим", за це до абонплати додадуть 50 грн. Його суть в тому, що працюватимуть лише датчики відкриття дверей та вікон, а датчик руху − ні. Це дасть змогу вільно пересуватися по квартирі вночі, наприклад, до санвузла, але якщо хтось спробує залізти через вікно, поки ви спите, спрацює система безпеки.

Наостанок зауважу, що усі параметри дуже індивідуальні та ви справді можете підібрати систему за всіма своїми забаганками, але від кількості опцій напряму залежить і ціна.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які виплати можуть виявитися шахрайською схемою і розповідав, як в Ощадбанку можуть оформити картку без вашого відома.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.