Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загроза близько? Чому фінансова система світу може впасти вже незабаром

Розповідаємо, з якою загрозою зіштовхнеться фінансова система світу та чи можна цьому запобігти

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

ШІ загрожує фінансовій стабільності усіх країн

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Подальший розвиток штучного інтелекту (ШI) може стати причиною фінансової кризи з "катастрофічними" наслідками для людства. Тому провідним країнам світу вже зараз потрібно вчитися протистояти загрозам, які зможе у майбутньому створити ШІ.

Про це сказав футуролог, історик і письменник Юваль Ной Харарі.

Так, його вже зараз непокоїть те, як відбуваються тестування моделей штучного інтелекту. Усе тому, що оскільки складність цієї технології ускладнює прогнозування її небезпек.

Під час глобального саміту з безпеки штучного інтелекту в Блетчлі-Парку поруч з Лондоном провідні уряди, серед яких Європейський союз, Велика Британія, США і Китай, підписали декларацію, у якій повідомили про своє занепокоєння щодо розвитку цієї технології. Країни також пообіцяли, що запровадять відповідні заходи, щоби розв'язати цю проблему.

Водночас Харарі також наголошує на тому, що штучний інтелект ідеально підходить для того, щоби використовувати його у фінансовому секторі. А це, на думку письменника, може спровокувати серйозну фінансову кризу. Тому, за словами Харарі, необхідно створити потужні регуляторні інституції, які зможуть ідентифікувати та правильно зреагувати на небезпеки, які можуть виникнути через ШІ.

Фінансова криза, спричинена штучним інтелектом, не зашкодить існуванню людській цивілізації, але спровокує економічне. соціальне та політичне потрясіння по всьому світу. Тому уряди мають заручитися підтримкою експертів, які знаються на впливі штучного інтелекту на фінансову систему, аби у майбутньому перешкоджати навіть маленьким проявам криз.

Ілон Маск та штучний інтелект

Цікаво, що мільярдер, який ще й вважається чи не найпрогресивнішою людиною світу, теж не у захваті від стрімкого розвитку ШІ. Так, нещодавно Ілон Маск заявив, що штучний інтелект є справжньою загрозою для усього людства.

"Ми не знаємо, як контролювати його, але ми можемо спробувати направити його на благо людства. Однак це також може становити екзистенційну загрозу", — зауважив бізнесмен.

Які професії знищить штучний інтелект

Ми вже писали про те, що ШІ загрожує існуванню як мінімум десяти професіям, основа яких — створення, аналіз, компіляція, обробка інформації. Так, вже у недалекому майбутньому можуть зникнути:

  • журналісти, редактори, СЕО;
  • технічні спеціальності (програмісти, кодери, аналітики даних, інженери-програмісти);
  • маркетологи;
  • робота у галузі юриспруденції (помічники юристів, параюристи);
  • фінансові вакансії (консультанти та аналітики);
  • трейдери;
  • викладачі;
  • бухгалтері;
  • графічні дизайнери;
  • спеціалісти служби підтримки.

Втім, деякі експерти кажуть, що якщо використовувати нейромережу як помічника, а не повноцінний замінник людини, то можна значно підвищити рівень роботи та уникати помилок. Більше про це читайте у нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, які нові професії виникнуть на ринку праці завдяки розвитку штучного інтелекту. Також ми писали, що ШІ пояснив, у які дні найвигідніше купувати криптовалюту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.