Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: хто може вручати повістки

Розповідаємо, чи може вам видати повістку на блокпості представник тероборони

Фото: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Ті, хто роздають повістки, повинні дотримуватися певних вимог

Фото: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжуються воєнний стан і загальна мобілізація. Відповідно, кожен, хто перебуває на військовому обліку, може отримати повістку про виклик на службу. Тому всі військовозобов'язані чоловіки до 60 років повинні бути готовими до цього.

Розповідаємо, у кого є повноваження видавати повістки.

Згідно з Положенням про підготовку та проведення призову громадян України повістки можуть вручати:

  • співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • представники органів місцевого самоврядування;
  • співробітники Служби безпеки;
  • керівники підприємств, установ, організацій;
  • керівники навчальних закладів.

Поліція та представники тероборони не мають таких повноважень, адже Закон не згадав їх у цьому списку.

Поліціянти можуть бути присутніми, проте, якщо саме вони вручатимуть повістку, — цей факт можна оскаржити.

Де видають повістки

Спеціальних вимог щодо місця вручення повісток Закон України не передбачає. Тобто її видати можуть навіть у громадському місці. Проте виписуватися повістки повинні на конкретну особу саме в центрі комплектування.

Ситуацію, коли вас зупинили на вулиці та на місці вписали ваше ім'я в завчасно проштампований бланк, можна вважати підробкою документів.

Які бувають види повісток

Усього розрізняють 4 види бланків, що розсилають військкомати:

  • Повістка для уточнення даних. У такому разі потрібно лише з’явитися у ТЦК СП, щоб співробітники центру могли оновити особисті дані. Йдеться про стан здоров’я, відсутність чи наявність дітей, сімейний стан, місце роботи. Якщо ви отримали такий папірець, не хвилюйтеся – вас не планують одразу відправляти на фронт.
  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Мова йде про медичний огляд, який визначить, чи є особа придатною до служби. Також у комплекті надається картка дослідження та медичного огляду. Якщо огляд виявить хворобу, що унеможливлює мобілізацію, кожні 6 місяців людина зобов’язана звітувати ТЦК СП про її наявність.
  • Повістка-призов на строкову військову службу. У такому документі має бути часова вказівка, проміжок, протягом якого призовника чекають у територіальному центрі комплектування. З собою варто мати паспорт, військовий квиток, обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (у випадку його наявності).
  • Мобілізаційне розпорядження. Цей документ вручають людям, яких остаточно визнали придатними до військової служби після проходження медичного огляду. Призовник має з'явитися у пункт дислокації протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що потрібно придбати тим, хто отримав мобілізаційне розпорядження. Також ми розповідали, що потрібно знати про мобілізацію жінок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.