Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи можуть виїхати за кордон студенти іноземних навчальних закладів

Виїхати за кордон під час війни можуть лише певні категорії призовників

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи випустять за кордон призовників, які вступили до іноземних вишів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації в Україні виїжджати за кордон мають право лише певні категорії громадян призовного віку. Однак, чи належать до цих категорій студенти іноземних вишів?

Про це розповіла адвокатка Анастасія Іванченко.

Чи можуть студенти виїхати за кордон

За її словами, наразі виїзд студентів за кордон, які навчаються в іноземних ВНЗ, заборонено.

"Позиція Державної прикордонної служби залишається незмінною, оскільки Постанова КМУ від 27 січня 1995 року № 57 містить заборону на виїзд студентів", – каже адвокатка.

При цьому, якщо призовник вступив до іноземного або українського ВНЗ, він отримає відстрочку від мобілізації, але без права перетину кордону. Експертка зазначила, що деякі студенти навіть намагаються оскаржити таке рішення в суді, адже вони військовозобов’язані особи, які не підлягають призову під час мобілізації.

Щоб оскаржити рішення та виїхати за кордон студентам потрібно приїхати до пункту пропуску з документами, що підтверджують навчання та відстрочку від мобілізації. Оскільки студентам не дозволять перетнути кордон, вони можуть попросити надати письмову відмову й тоді направитися до суду.

"Позитивні судові рішення в подібних випадках є, однак воно ще не остаточне, на нього лише подано апеляційну скаргу. Тому, поки що можливість перетину кордону саме як особа, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації залишається теоретичною", – зазначила Іванченко.

Хто може звільнитися зі служби під час війни

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №8412 який передбачає звільнення зі служби громадян з інвалідністю I чи II групи. Але за умови, що військовослужбовці не мають бажання залишитися на фронті.

Також звільнити зі служби та визнати непридатним можуть військовослужбовців у яких:

  • швидкопрогресуюча форма гіпертонії;
  • гіпертонічна хвороба ІІІ стадії;
  • симптоматичні артеріальні гіпертензії із підвищенням артеріального тиску до 3-го ступеня;
  • захворювання, що характеризуються підвищеним кров'яним тиском (гіпертонія, вторинна гіпертензія);
  • стан після тромбоемболії легеневої гіпертензії або легеневої артерії через хронічні емболічні або тромботичні хвороби;
  • поєднання симптоматичної артеріальної гіпертензії з асоційованими клінічними станами;
  • легенева гіпертензія, асоційована з ураженням лівих відділів серця, з ознаками правошлуночкової декомпенсації;
  • легенева гіпертензія, асоційована з патологією дихальної системи та/або гіпоксемією, з ознаками правошлуночкової декомпенсації;
  • легенева артеріальна гіпертензія зі ступенями тяжкості III-IV ФК. У такому разі експертне рішення приймають відповідно до основної хвороби.

Раніше ми розповідали, кому з призовників потрібно самостійно прибути на медкомісію. Також ми писали, яку кількість осіб в родині дозволено мобілізувати. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.