Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: що робити студентам, яким вручили повістку

Студентам потрібно звертатися до Державного бюро розслідувань, якщо їх мобілізували неправомірно

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що робити студентам, які отримали повістки

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українські студенти денної та дуальної форми навчання мають законну відстрочку від мобілізації. Втім існують прецеденти, коли ТЦК призивають таких осіб на службу попри наявність документів про здобування вищої освіти.

Що робити в подібних випадках, розповів адвокат Ростислав Кравець.

Закарпатський окружний адміністративний суд визнав протиправним і скасував наказ командира Ужгородського територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо зарахування в штат на посаду кулеметника студента 4 курсу Харківського національного автомобільно-дорожнього університету денної форми навчання.

Відповідно до матеріалів справи, хлопець надав представникам ТЦК військовий квиток, але вони не зважали на наявність законної відстрочки. Так само командування не розглянуло рапорт про звільнення зі служби. Як уточнив Ростислав Кравець, територіальні центри повинні перевіряти військовозобов’язаних на наявність підстав для незарахування. Якщо таких немає, то відстрочка неможлива.

Студент запевнив, що командування військкомату знало про його статус, водночас у центрі комплектування заперечують, що мали таку інформацію. "В цьому дуже велика проблема. Є питання до самого керівництва і посадових осіб цього центру комплектації, що вони це не перевірили, не дивлячись на те, що ця особа не досягла 27 років", – уточнив адвокат.

Що робити студентам, які отримали повістки

За словами адвоката, не варто панікувати, адже закон на боці призовника. Спершу треба у письмовій формі подати заяву на відстрочку від мобілізації, додавши копії документів з місця навчання, які підтверджують статус студента. Якщо військкомат відмовиться прийняти заяву, краще направити її офіційним листом з описом на адресу територіального центру комплектування.

Ростислав Кравець рекомендує звертатися до Державного бюро розслідувань, якщо ситуація дійшла до зарахування у штат. Не завадить повідомити Військову службу правопорядку, що представники військкоматі порушили свої посадові обов’язки, мобілізувавши студента.

Пам’ятайте, в Законі "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію" чітко визначено, кого не можуть призвати на військову службу. Серед таких осіб – здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами.

Водночас на заочників відстрочка не поширюється. Також будь-хто із вказаних вище категорій українців може за власним бажанням мобілізуватися.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть виїхати за кордон студенти іноземних навчальних закладів. Також ми повідомляли про податкову знижку та розповідали, як студенту зекономити на навчанні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.