Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна відновлює експорт зерна: з якою країною вдалося домовитися

Розповідаємо, яка європейська країна знову погодилася відновити транзит українсього зерна

Фото: Google. Колаж: Pro Гроші

Польща відновлює імпорт українського зерна

Фото: Google. Колаж: Pro Гроші

Уряди України та Польщі під час переговорів 18 квітня 2023 року домовилися про відновлення транзиту українського продовольства.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

За словами міністерки економіки Юлії Свириденко, Польща знову почне приймати українські сільськогосподарські товари у ніч на 22 квітня.

"За результатами переговорів було вирішено, що транзит українських сільськогосподарських товарів через територію Польщі буде розблоковано у ніч на 22 квітня року", – розповіла міністр економіки Юлія Свириденко.

Наразі українська сторона очікує на офіційне повідомлення від поляків щодо технічних аспектів транспортування української продукції територією Польщі.

При цьому, за словами міністра сільського господарства Роберта Телуса, українське зерно під час транзиту не залишатиметься в Польщі. Він пояснив, що цей процес контролюватиметься за допомогою спеціальної системи моніторингу.

"Перевезення українського зерна через Польщу будуть опломбовані електронними пломбами з GPS", – сказав він.

Чому країни призупиняють імпорт українського зерна

Після того, як Російська Федерація розпочала повномасштабний наступ на Україну, ворожа армія заблокувала українські порти у Чорному морі. Через це Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу та Румунію.

Впродовж 2022 року Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових з України. Але поява додаткового зерна на ринках країн спричинила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. Фермери країн почали протестувати проти урядів.

За оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки. Тому 15 квітня Угорщина та Польща вирішили відмовитися від імпорту українського зерна та низки інших продуктів. Згодом до цих країн приєдналася Словаччина.

Натомість у Міністерстві сільського господарства Молдови запевнили, що не збираються обривати поставки зерна з України. Хоча молдавська асоціація "Сила фермерів" вже пропонує владі запровадити подібні обмеження.

Раніше ми писали, що буде з цінами на зерно у 2023 році та до чого тут Україна. Також ми розповідали, як робота "зернового коридору" вплинула на економіку України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.