Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на зерно на світовому ринку: скільки коштують пшениця та кукурудза 19 квітня

Індикатори світових цін на деякі зернові залишились без змін, проте ліквідність на ринку обмежена

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що відбувається з цінами на зерно у світі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерти вважають, що ціни на пшеницю та кукурудзу на світовому ринку зростати не будуть, адже вони пройшли свої пікові значення. Водночас котирування пшениці більш активні, попри напругу щодо обмежень поставок української продукції.

Про це пишуть аналітики Barva Invest.

Скільки коштує пшениця у світі

У світовому інформаційному просторі панують неоднозначні наративи щодо продовження "зернового коридору". Це, а також побоювання щодо заборони імпорту українського зерна деякими державами Європейського Союзу впливає на цінові характеристики. Зокрема вартість пшениці на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) понизилася на 2 долари й станом на 19 квітня дорівнює 259,7 дол./т, або 9 496,4 грн.

Травневий контракт пшениці на біржі Чикаго зріс на 0,14 дол./бу (бушель – англійська та американська одиниця об'єму для вимірювання сипких товарів) і склав 6,96 дол. На біржі Euronext ціни виросли на 6 євро/т та складають 256 євро.

Враховуючи заяви Росії щодо готовності продовжити "зерновий коридор" на 60 днів, замість традиційних 120 днів, можна передбачити потенційне повторення поточної ситуації на ринку вже через місяць. Аналітики Barva Invest вважають, що навіть у разі успішної домовленості невдовзі учасникам ринку знову доведеться планувати свою діяльність навгад через нестабільність поставок.

Що відбувається з цінами на кукурудзу

На думку генерального директора HarvEast Дмитра Скорнякова, світові ціни на кукурудзу найближчим часом не зміняться. У всякому разі не варто очікувати росту показників, адже "пікові значення сировинних циклів вже позаду".

Середня вартість тонни продукції на світовому ринку станом на 19 квітня дорівнює 265,9 долара, або 9 723,7 грн. Травневий контракт на біржі Чикаго виріс на 0,10 дол./бу до показника 6,76 дол. Але на біржі Black Sea контракт впав на 0,5 дол./т до 242,5 дол.

Дмитро Сорняков зауважив, що вартість кукурудзи в Україні якийсь час доволі стабільна, але не виключено, що значення впаде, умовно до 200 дол./т на світовому ринку. Зрозуміло, що на ціноутворення впливає фактор невизначеності щодо подальших перспектив експорту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Україна відновлює експорт зерна та розповідав, з якою державою вдалося домовитися. Також ми повідомляли, що економіст назвав головні причини заборони імпорту зерна в ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.