Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Забанять" усе? Чому Польща пропонує нові обмеження на імпорт української продукції

Розповідаємо про нову заборону, яка найближчим часом може з'явитися у Польщі щодо імпорту продукції з України

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Польщі можуть з'явитися додаткові обмежувальні заходи на агроімпорт з України

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Польща незабаром може розширити заборону на український агроімпорт. Цього разу під обмеження потрапить імпорт полуниці. Усе тому, що польські садівники вважають, що активне ввезення ягід з України може негативно повпливати на місцевий агроринок та спровокувати коливання цін.

Про це йдеться у листі Асоціація садівників Польщі до міністра сільського господарства Роберта Телуша.

Відомо, що садівники побоюються повторення ситуації, аналогічної з українськими зерновими, коли імпорт спровокував масштабну кризу на ринку і спровокував зниження цін на місцеву агропродукцію.

При цьому садівники зараз пропонують вивчити можливість повністю заборонити імпорт полуниці з України.

"В останні дні з'являється інформація про імпорт великої кількості промислової полуниці з України до Польщі. Тому ми просимо міністра сільського господарства і розвитку сільських територій втрутитися і вжити термінових заходів, щоб припинити цю практику", – йдеться у листі.

Що відбувається з імпортом українського зерна

Після повномасштабного вторгнення в Україну Росія відібрала у нашої країни контроль над морськими портами у Чорному морі. Відповідно, Україна, яка є одним із найбільших у світі експортерів зерна, почала шукати альтернативні маршрути постачання своєї агропродукції, зокрема через території Польщі та Румунії.

Але частина українського зерна, яке надсилали в Європейський союз, залишалася у найближчих країнах. Через це зерно на внутрішньому ринку ЄС почало стрімко дешевшати, через що збунтувалися місцеві фермери.

Тому деякі країни в односторонньому порядку заблокували імпорт українських зернових. Серед них:

  • Польща.
  • Угорщина.
  • Словаччина.
  • Болгарія.

За деякий час Європейська комісія (ЄК) на офіційному рівні дозволила країнам блокувати збут української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику на своїй території. У відповідь на це нашій державі відкрили транзит агропродукції в інші країни.

Крім того, Єврокомісія виділила 100 млн євро допомоги постраждалим європейським фермерам.

Раніше ми писали, що зараз відбувається з цінами на полуницю в Україні. Також ми розповідали, скільки коштуватимуть популярні ягоди влітку 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.