Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фрукти на вагу золота? Що буде з цінами на популярні ягоди цього літа

Розповідаємо, чи будуть на українських ринках дешеві фрукти влітку 2023 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Укаїнцям пояснили, що буде з цінами на фрукти влітку

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Минулого року українці, через окупацію Росією наших територій, влітку купували фрукти за завищеними цінами. Але у 2023 році ціни на фрукти та ягоди мало чим відрізнятимуться від тогорічних.

Про це йдеться у матеріалі видання EastFruit.

Зазначається, що до недешевих цін додасться ще й дефіцит кісточкових фруктів. Усе через дощову погоду, яка панувала в Україні навесні.

"Очікується суттєвий дефіцит цих товарів і перехід на імпорт із Греції, Туреччини, Узбекистану та Азербайджану", — зазначають аналітики.

Також на 20-30% скоротиться врожай полуниці, адже збирати ягоду почали пізніше на два-три тижні. Цей фактор призведе до подорожчання цієї ягоди. Зменшиться на ринках і кількість яблук – через погоду та зростання цін на добрива. Хоча українські фермери дедалі більше переорієнтуються на експорт.

Натомість слив українцям точно вистачить. Так, експерти прогнозують, що обсяг цьогорічного врожаю збільшиться одразу на 20%.

Ще один позитивний прогноз стосується кавунів. Річ у тому, що більшість українських фермерів цього року вирощують цю баштанну культуру в Одеській області, а не в Херсонській, частина якої досі перебуває в окупації. Тобто, дефіциту кавунів у 2023 році не передбачається. До того ж і ціна буде значно нижчою, а ритейл ще й розраховує, що українцям таки вдасться посмакувати знаменитими херсонськими кавунами.

Скільки зараз в Україні коштує полуниця?

Якщо купувати ягоду на ринках, то там продавці встановлюють різні ціни. Тут можна знайти полуницю по 120 гривень за кілограм, а хтось продає цю ягоду по 150-180 грн/кг.

В супермаркетах дещо схожа ситуація, наприклад у мережі магазинів Сільпо кілограм полуниці коштує 159 гривень. Також там можна придбати 250 г фасованої ягоди за 79,99 гривні.

Натомість мережа супермаркетів Varus вартість одного кілограма полуниці оцінила у 119,90 грн.

Найдорожче полуниця коштує у гіпермаркетах Metro — 239,08 грн за кілограм.

До слова, сайт Pro Гроші вже розповідав, які ще продукти в Україні подорожчають влітку 2023 року. Більше про ціни на харчові продукти в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.