Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна на полуницю різко змінила тренд: скільки коштує 1 кг в Україні

Розповідаємо, що відбувається з вартістю популярної ягоди та за скільки її можна купити у відкритих точкаж продажу та в супермаркетах

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість садової полуниці знизилася на 36%

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні спостерігається зниження цін на полуницю. Наразі виробники в південних та центральних регіонах країни пропонують до продажу садову полуницю за ціною 30-65 гривень за кілограм, а це на 36% дешевше, ніж минулого тижня.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

З чим пов'язано зниження цін на сезонну ягоду?

Оскільки тепла погода стимулює активне дозрівання садової полуниці в українських господарствах, пропозиція цієї ягоди на ринку стрімко збільшується, що й провокує різке зниження цін.

"Якщо ще минулого тижня середні оптові ціни на суницю садову в Україні не опускалися нижче 60-85 гривень за кілограм, то вже поточного тижня вони почали стрімко знижуватися в південних та центральних регіонах країни", – зазначили експерти.

Виробники вимушені знижувати ціни на полуницю у зв’язку зі стрімким збільшенням її пропозиції з місцевих господарств, проте, попит на цю ягоду залишається досить стриманим. Також більшість операторів ринку відзначають помітне зниження якісних характеристик садової полуниці у зв'язку з рясними опадами.

"Наразі вартість садової полуниці в Україні в середньому на 37% нижча, ніж в аналогічний період 2022 року. При цьому ключові гравці ринку не виключають й подальшого зниження цін", – кажуть аналітики.

Скоріш за все, полуниця й надалі буде дешевшати через те, що пропозиція на ринку продовжує зростати, однак якість не завжди влаштовує покупців.

Скільки коштує полуниця в Україні на початку червня?

На відкритих точках продажу можна побачити різке зниження цін, якщо наприкінці травня полуниця коштувала 120-150 грн/кг, то зараз вартість ягоди становить 50-70 гривень за кілограм.

В супермаркетах полуниця також здешевшала. Наприклад, у мережі магазинів Сільпо кілограм полуниці на початку червня коштує 89 гривень, а 250 г фасованої ягоди продають за 57,99 гривень.

Вартість полуниці в Сільпо
Вартість полуниці в Сільпо
Фото: Сільпо

В супермаркеті Varus дещо схожа ситуація, там кілограм полуниці можна купити за 89,90 гривень.

Ціна за кілограм сезонної ягоди в мережі супермаркетів Varus
Ціна за кілограм сезонної ягоди в мережі супермаркетів Varus
Фото: Varus

Найвищі ціни на полуницю досі залишаються в мережі гіпермаркетів Metro. Вартість одного кілограма полуниці в цьому магазині становить 103,90 гривень. Також там можна придбати 250 г фасованої ягоди за 62,30 гривень.

 | Фото: Metro
 | Фото: Metro

В мережі гіпермаркетів Metro найдорожча полуниця

Фото: Metro

В мережі гіпермаркетів Metro найдорожча полуниця

Фото: Metro

Раніше ми розповідали, що буде з ягодами та фруктами в Україні цього літа. Також ми писали, Як змінилася вартість продуктів за рік війни. Більше про ціни на продукти в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.