Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Надбавки до пенсії: хто отримає додаткові гроші з 1 листопада

Розповідаємо, які пенсії отримують українці у 2023 році та чи варто очікувати на збільшення виплат в листопаді

Фото: Pexels

Як зміняться пенсії українців з 1 листопада

Фото: Pexels

Пенсії українцям в листопаді цього року перераховувати не будуть. Відповідно виплати залишаться на тому ж рівні, але окремі категорії пенсіонерів можуть розраховувати на грошову допомогу та доплату. Найближче збільшення пенсій слід очікувати не раніше січня 2024 року.

Про те, що буде з пенсіями в листопаді 2024 року, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Як зазначалось раніше в наступному місяці пенсії переглядати не будуть, за виключенням певних категорій громадян. Зокрема розмір доплат для пенсіонерів, які досягли певного віку складатиме:

  • пенсіонери віком 70−75 років — 300 грн;
  • пенсіонери віком 75−80 років — 456 грн;
  • 80 років і більше — 570 грн.

Наступну індексацію пенсійних виплат уряд запланував на 1 березня 2024 року. Вона повинна пройти за новим принципом та дозволить людям з однаковими умовами виходу на пенсію, незалежно від його часу, отримувати однакову пенсію й однакову індексацію. Це стане можливо завдяки впровадженню коефіцієнтів і балів під час нарахування виплат.

Розмір середньої пенсії в Україні у 2023 році

Згідно з даними Пенсійного фонду України, станом на 1 жовтня 2023 року, середній розмір пенсії становить 5 350,33 гривні, а за 9 останніх місяців цей показник збільшився на 15,7%, або 727,74 гривні. Загалом було перераховано 10,5 млн пенсій, а середній розмір підвищення складає 579,10 гривні.

Індексація пенсійних виплат пройшла в березні цьогоріч, а всі виплати збільшили в діапазоні від 100 грн і не більше ніж на 1 500 грн. Інфляція в Україні з початку року становить 3%, а кількість пенсіонерів, за даними ПФУ, скоротилась на 147 953 особи та становить 10 539 968.

Хто має право на пенсію по інвалідності

В Міністерстві оборони України повідомили, що право на отримання пенсій по інвалідності мають військовослужбовці, в яких інвалідність настала пізніше тримісячного терміну після звільнення зі служби, але внаслідок захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва тощо), яке виникло в період проходження військової служби чи під час перебування в полоні. Також відповідну виплату отримають військові, які отримали інвалідність в період проходження ними служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби.

Раніше ми писали, які пенсії будуть отримувати українці у 2024 році, а ще скільки виплачують чорнобильцям у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.