Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За 20 гривень дають 10 тисяч: яка українська банкнота стільки коштує (фото)

Розповідаємо, чому банкнота у 20 гривень може коштувати так дорого

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому українські 20 грн продають за 10 тисяч

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На онлайн-аукціонах майже щодня з'являються оголошення про продаж унікальних монет чи банкнот. При цьому нумізматів можуть зацікавити й сучасні гроші, але лише якщо вони дійсно унікальні з якоїсь причини. Наприклад, зараз в Україні за 10 тис. грн продають банкноту номіналом 20 грн.

Оголошення про це з'явилося на спеціалізованому ресурсі Violity.

Чому банкнота незвична

Банкнота, на перший погляд, може здатися звичайною, однак насправді це не так. Надрукували її ще у 1992 році, і вона має особливий вид браку – зворотний бік надрукований під кутом 180 градусів до лицьового.

"Брак. Перекрут, зсув. 20 грн 1992", – йдеться в оголошенні.

При цьому у своєму повідомленні автор не вказує про ще якісь дефекти на купюрі. Та якщо придивитися уважніше, то на опублікованому фото на грошах можна помітити невелику вм'ятину. Вона могла з'явитися через те, що купюру складали навпіл.

Продається ця купюра наразі за 10 тис. грн, однак ціна ще може бути не остаточною, адже лот продається на аукціоні. Закінчення торгів заплановане на вечір 23 січня.

Які монети можуть бути цікавими для колекціонерів

Різновид монет – 1АА+ є дуже цінним серед нумізматів, адже їх карбували не з аналогічного матеріалу, як інші монети подібного номіналу. Наприклад, монета номіналом 2 копійки була викарбувана не з нержавіючої сталі, а з міді. Монета з таким вагомим дефектом зараз може дуже дорого коштувати.

Монети зі штамом 3 зустрічаються найчастіше, але дійсно цінні серед них трапляються рідко. Зазвичай ціна не доходить до 200 грн, проте за умови наявності кількох особливостей вартість може становити 16 000 грн і більше. Високу вартість копійці додають такі характеристики:

  • середній зуб тризуба округлий, товстий;
  • широкий проріз шостого зерна у другому колосі;
  • у гронах №3 та №6 по 6 ягід;
  • гурт з дрібною насічкою.

Монета за 40 тисяч гривень

Отримати таку суму можна за 1-копійчану монету 2010 року випуску. Усе тому, що вона з унікальним дефектом: під час карбування використали срібло, замість нержавіючої сталі, як в інших монетах такого номіналу.

Також дорого оцінюють монети такого номіналу 1994 року випуску. Це був пробний невеликий тираж, тому що тоді вони ще не були в обігу.

Раніше ми розповідали, яку банкноту в Україні продають за 24 тис. грн. Також ми писали, що у світі з'явилася пам'ятна монета, присвячена Азовсталі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.