Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За 18 тисяч грн продають обігову монету: який номінал і як виглядає копійка (фото)

Монета досі перебуває в обігу, тож знайти схожий екземпляр у гаманці буде не важко

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як виглядає монета за 500 доларів

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні продають монету номіналом 10 копійок 1992 року виготовлення. Власник встановив вартість лоту на аукціоні – 18 тисяч гривень, пропонуючи учасникам піднімати ставки та збільшувати початкове значення.

Інформація про продаж міститься на порталі Violity.

Продає монету користувач, зареєстрований під ніком SK@R@HOD. Як він зазначив в описі до лоту, копійка жодного разу не реставрувалася, її матеріал – латунь. По фото видно, що екземпляр зберігся у хорошому стані, не містить видимого браку чи дефектів. Лот поставляється у холдері, на якому вказано різновид монети – 3.11ДАм. Саме від цієї характеристики залежить вартість та цінність копійки для колекціонерів.

Загалом номінал 10 копійок зустрічається в обігу дуже часто, проте більша частина монет коштує не дорожче 150 грн. Втім існують різновиди, ціна яких доходить до 16 000 гривень. Наприклад, шестиягідник 3.12ДАм особливий широким прорізом зерна у другому колосі. Водночас монета, яку пропонує нумізматам користувач сайту, має такі характерні ознаки:

  • середній зуб тризуба округлий, товстий;
  • широкий проріз шостого зерна у другому колосі;
  • У гронах №3 та №6 по 6 ягід;
  • гурт з дрібною насічкою.

 | Фото: Violity
 | Фото: Violity

Монета, яку продають за 500 доларів

Фото: Violity

Монета, яку продають за 500 доларів

Фото: Violity

Аукціон завершиться 26 лютого, до того часу є змога викупити копійку за 18 тисяч гривень або ж запропонувати власну вартість, вступивши в боротьбу за лот з іншими українцями.

За скільки продають інші різновиди 10 копійок

10-копійчана монета має ще один вартісний різновид – 3.31ЖАг. Його на аукціоні продають за 17 тисяч, причому станом на 19 лютого учасники зробили вже 52 ставки. Екземпляр унікальний своїми роком виготовлення та зовнішнім виглядом. Особливість, за яку колекціонери готові віддати значні кошти, приховується у гурті. Він повністю гладкий, тобто взагалі не має насічок.

Справа у тому, що тираж карбували на Луганському верстатобудівному заводі під час налагодження пресів. Вони не мали рифлення, що зумовило незвичайний брак на всіх монетах. Їх не випускали в обіг через дефект, але інколи вони трапляються на онлайн-аукціонах. Через рідкість та відсутність на ринку нумізмати спішать позмагатися за копійку, не шкодуючи грошей на покупку.

Монета номіналом 2 копійки, випущена у 1992 році, коштує 90 тисяч гривень, оскільки має вузький вінок, розташований ближче до центру. Такий дефект зустрічається дуже рідко, особливо на пробних копійках.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Україна отримала найвищі нагороди у конкурсі "Монета року 2023". Також ми повідомляли, що Нацбанк назвав найпопулярніші банкноти серед українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.