Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З мобільного раптово зникли всі гроші? Як дізнатися, куди вони поділися – інструкція

Українці не завжди можуть знати, за які саме послуги мобільні оператори знімають гроші з рахунків

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У НКЕК пояснили, що робити у разі запитань до мобільних операторів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці часто зіштовхуються з ситуаціями, коли після поповнення рахунку не розуміють, за які послуги оператор списав кошти.

Що робити, якщо не згодні з нарахованою сумою за послуги та як отримати розшифрований рахунок, пояснили у Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах електронних комунікацій (НКЕК).

Так, абонент може безоплатно отримати від оператора інформацію про надані йому послуги за період, до якого має претензії. Ця інформація подається у формі розшифрованого рахунку.

Отримати такий рахунок можна в один із таких способів:

  • скористатися мобільним додатком оператора;
  • звернутися з особистим фізичним зверненням абонента до магазину оператора.

Нарахована до оплати сума за надані послуги повинна бути розшифрована тільки за той розрахунковий період, до якого абонент має претензії, із зазначенням:

  • номера абонента;
  • виду послуги;
  • обсягу наданих послуг;
  • суми коштів до сплати за кожен сеанс зв’язку.

Хто може отримати розшифрований рахунок

Він надається лише ідентифікованим абонентам (зареєстрованим або контрактним). Електронні комунікаційні послуги, що надаються знеособлено/анонімно, розшифруванню не підлягають.

В процесі користування послугами абоненти мають можливість контролювати свої витрати за допомогою відповідних системних команд чи у системі самообслуговування свого оператора. Найзручніше це здійснювати через особистий кабінет користувача послуг на веб-ресурсах оператора або у додатку на смартфоні.

Дізнатися, за що були списані кошти, можна на сайтах кожного з операторів.

Як уточнити, за що списали кошти з рахунку Київстар

В команії розповіли, що побачити "картину" своїх витрат можна в додатку Мій Київстар. Щоб користуватися системою, потрібен тільки доступ в інтернет. Плата за реєстрацію, а також абонентна плата за користування системою відсутні.

Абоненти предоплаченого зв'язку отримують доступ до інформації про витрати починаючи з дати реєстрації в системі. Контрактні абоненти можуть переглянути інформацію про витрати за рік (або з моменту підключення номера).

Як уточнити, за що списали кошти з рахунку lifecell

Для цього потрібно зайти на Мій lifecell, в розділ "Платежі та витрати", обрати послугу "Деталізований рахунок", активувати за допомогою Персонального паролю та завантажити необхідну інформацію.

Зокрема, можна дізнатися про всі вихідні, сплачені вхідні події із зазначенням дати і часу події: обсяг використаних МБ Інтернет, відправлених SMS, здійснених дзвінків за обраний період. Також там можна знайти всі номери, на які ви дзвонили і відправляли SMS.

Вартість завантаження деталізованого рахунку за один день становить 50 копійок.

Раніше українцям пояснили, коли можуть зникнути мобільний зв'язок, радіо та ТБ. Також ми писали про те, що Київстар запустив новий мобільний тариф з найдешевшим інтернетом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.