Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям пояснили, коли можуть зникнути мобільний зв'язок, радіо та ТБ

У Держспецзв'язку спрогнозували, що буде відбуватися в Україні у разі тривалого блекауту

Колаж: Pro Гроші

При блекауті будуть проблеми зі зв'язком

Колаж: Pro Гроші

У разі повного зникнення електроенергії на території України, мобільний зв'язок буде працювати ще щонайменше три доби.

Про це заявив голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Юрій Щиголь в ефірі телемарафону.

За його словами, національний телемарафон будуть проводити щонайменше протягом 3 діб. Крім того, стільки ж часу зможуть працювати п'ять українських радіокомпаній.

"На сьогодні 5 радіокомпаній в Україні зарезервовані з терміном роботи до трьох діб. Так само і телевізійні канали: телемарафон – також зарезервовано подачу сигналу на три доби. Далі залежить від доставлення палива", – пояснив Щиголь.

Він додав, що оскільки телебачення й радіо будуть працювати, українці зможуть почути там найнеобхіднішу інформацію. Однак для цього потрібно завчасно подбати про те, щоб запастися радіоприймачем із батарейками.

Що буде з мобільним зв'язком під час блекауту

Щиголь пояснив, що зараз працюють 82% базових станцій, у Луганській та Херсонській області їх все ще відновлюють. При цьому голова Держспецзв'язку нагадав, що після масованого ракетного удару в Україні не працювало близько 45% базових станцій.

За його словами, наразі неможливо забезпечити генераторами кожну базову станцію. Більшість із них зарезервовані акумуляторами.

"Але коли зникає світло, всі з WiFi-мереж, які також не працюють, переходять на базову станцію, – і там, де є резервування на 2 години, вона працює пів години", – пояснив Щиголь.

Водночас він повідомив, що президент України та РНБО зобов'язали мобільних операторів зарезервувати критичні точки мінімум на три доби. І на сьогодні ця робота проводиться.

Крім того, підводяться мережі до Пунктів Незламності, які також мають бути зарезервовані фіксованим зв'язком на три доби.

Як спілкуватися без мобільного зв'язку

Під час блекауту є можливість перемикнутися на іншого оператора. Послуга доступна завдяки національному роумінгу, який запровадили після 24 лютого. Завдяки сервісу, якщо зникає сигнал одного оператора, можна підключатися до мережі іншого.

Щоб це зробити, для початку відключіть автовибір мобільної мережі. У смартфонах на Android потрібно:

  • зайти в "Налаштування";
  • вибрати вкладки "Мобільний зв'язок";
  • "Підключення";
  • "Оператор".

У телефонах на системі iOS:

  • зайдіть до "Параметри";
  • виберіть "Мобільні дані";
  • "Вибір мережі".

Знайдіть та виберіть доступну мережу. Якщо з першого разу це не вдалося, спробуйте ще раз і виберіть іншу мережу. Після цього спробуйте зателефонувати або надіслати SMS.

Якщо неможливо під'єднатися до будь-якої мобільної мережі, то ввімкніть альтернативне джерело зв'язку – радіоприймач. Він встановлений у гаджетах за замовчуванням. Навушники використовуються як антена. Радіосигнал прийматиметься незалежно від підключення до мережі.

Раніше ми пояснювали, що потрібно для оплати карткою в магазинах при блекауті. Також ми писали про те, як обстріли вплинули на роботу мобільного оператора "Київстар".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.