Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З кожним роком все дорожче: скільки коштує полуниця у травні

У 2023 році сезон полуниці не дуже тішить українців, адже вартість цієї ягоди суттєво змінилася

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Полуниця у 2023 році зросла в ціні на 25%

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже розпочався продаж полуниці з відкритого ґрунту від виробників західних областей. Зазначається, що наразі оптова вартість цієї ягоди становить 50-85 грн/кг, а це в середньому у 1,5 раза дешевше, ніж минулого тижня.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Полуниця з відкритого ґрунту наразі коштує в середньому на 25% дорожче, ніж наприкінці травня 2022 року. Таку тенденцію пов'язують з більш пізнім стартом початку сезону реалізації ягоди відкритого ґрунту.

"В аналогічний період минулого року вже практично всі регіони України розпочали реалізацію суниці садової. На сьогодні про це повідомляють лише виключно виробники західних областей", – кажуть експерти.

Скільки зараз в Україні коштує полуниця?

Якщо говорити про відкриті точки продажу, такі як ринок, то там можна побачити різні ціни на полуницю. Хтось ставить цінник 120 гривень за кілограм, а хтось продає цю ягоду по 150-180 грн/кг.

В супермаркетах дещо схожа ситуація, наприклад у мережі магазинів Сільпо кілограм полуниці коштує 159 гривень. Також там можна придбати 250 г фасованої ягоди за 79,99 гривні.

Ціна полуниці в супермаркеті Сільпо
Ціна полуниці в супермаркеті Сільпо
Фото: Сільпо

У мережі супермаркетів Varus вартість одного кілограма полуниці наразі становить 119,90 грн.

Вартість полуниці у мережі магазинів Varus
Вартість полуниці у мережі магазинів Varus
Фото: Varus

Найдорожчий цінник встановила мережа гіпермаркетів Metro, там купити кілограм полуниці доведеться за 239,08 грн. Також вони пропонують вже фасовану ягоду по 93,49 гривні за 250 г.

 | Фото: Metro
 | Фото: Metro

В гіпермаркеті Metro найвищі ціни на полуницю

Фото: Metro

В гіпермаркеті Metro найвищі ціни на полуницю

Фото: Metro

Як змінилася вартість продуктів в Україні за рік повномасштабної війни?

Директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко зазначив, що в березні 2022 року спостерігалося зростання цін на продукти на 6,4%, порівняно з лютим 2022-го. У жовтні минулого року було зафіксовано зростання на 4,2%, після чого темпи приросту дещо знизилися, а саме до 0,5-0,7% на місяць.

Навесні 2023 року, у березні, продовжилось уповільнення темпів зростання споживчих цін на харчові продукти. Тоді показник зростання вартості продуктів становив 26,5%, порівняно з ідентичним місяцем минулого року.

Раніше ми розповідали, де не варто купувати продукти. Також ми писали, які продукти подорожчають влітку 2023 року. Більше про ціни на харчові продукти в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.