Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ЄС погодив дев'ятий пакет санкцій проти Росії – що відомо

Урсула фон дер Ляйєн зазначила, що цей пакет санкцій зосереджений на кількох критеріях

Колаж: Pro Гроші

Ці дії спрямовані не на те, щоб знищити Росію економічно та політично

Колаж: Pro Гроші

Європейський союз офіційно погодив дев'ятий пакет санкцій проти Росії. Це відбулося в пʼятницю, 16 грудня.

Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсулу фон дер Ляйєн в Twitter.

Цей пакет санкцій зосереджений саме на техніці, фінансах і ЗМІ, аби ще більше зрушити з рейок російську економіку.

"Він передбачає санкції проти майже 200 осіб і організацій, причетних до нападів на мирних жителів і викрадення дітей", — зазначила Урсула фон дер Ляйєн.

Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс повідомив, що у санкційний список потрапили 168 російських компаній. Всі вони пов'язані з військово-промисловим комплексом. Загальна кількість організацій на яких наклали санкції — 410.

На що поширюються санкції

ЄС також розширив інвестиційні заборони проти енергетичного та видобувного секторів РФ, а також реклами, маркетингових досліджень, проведення опитувань громадської думки для російського бізнесу.

Санкції також поширюються на експорт технологій подвійного призначення, завдяки чому ускладнюються умови для виготовлення чи ремонту озброєння. Мова йде про:

  • хімічні речовини;
  • IT-обладнання;
  • дрони/двигуни дронів;
  • електроніку.

Коли санкції нарешті подіють і яким буде цей вплив на росіян?

Раніше ми писали, що економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ наголошує, що санкції спрямовані не на те, щоб знищити Росію як економічно, так і політично, а на те, щоб в агресора не було грошей на ведення війни та підготовки до нової.

Їх ціль не зруйнувати Росію, а послабити її агресивність, тобто втримати від війн у майбутньому. На росіян вони вже почали діяти, вже є реальне падіння доходів населення, і цей показник буде погіршуватись. Вихід на рівень показників 2021 року Росії у найближчі роки не світить, і у наступні два роки ситуація ставатиме ще гіршою.

За словами експерта, передусім санкції зачеплять ті галузі, які найбільше залежать від західних технологій, це насамперед машинобудівництво.

З часом технічна відсталість торкнеться розробки надр, також постраждають усі галузі, які пов’язані з падінням платоспроможного попиту, тобто усе, що не входить в перелік базових, першочергових потреб людини.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що станеться з російською нафтою одразу після ембарго. Також ми повідомляли, що буде з цінами на нафту після запровадження ембарго проти РФ

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.