Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Є три причини: коли неповнолітні можуть укласти шлюб

Адвокат пояснив, за яких підстав зареєструвати шлюб можуть дозволити підліткам

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

До досягнення шлюбного віку можна одружитися через суд

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні шлюбний вік як для чоловіків, так і для жінок встановлюється у 18 років. Однак у деяких випадках право укласти шлюб мають неповнолітні. Та для цього повинні бути певні підстави.

Про це адвокат Андрій Карпенко розповів на порталі B2Bconsult.

Він зауважив, що досягнення шлюбного віку є юридичним фактом, який породжує в особи право на шлюб.

"За загальним правилом, шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Однак це право може бути реалізоване лише при волевиявленні двох осіб – жінки та чоловіка", – пояснив Карпенко.

Однак, адвокат уточнив, що таке право можуть надати відповідно до рішення суду і до досягнення шлюбного віку.

З якого віку можна одружуватися за рішенням суду

В Україні укладати шлюб дозволено за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років. Після відповідного рішення суду їй можуть надати право на шлюб. Однак суд має встановити, що це відповідає інтересам заявника.

Заява про надання права на шлюб розглядається судом за правилами окремого провадження відповідно до вимог Глави 3 Розділу IV Цивільного процесуального кодексу України. Справу розглядають за місцем проживання заявника.

Після того, як до суду надійшла заява від неповнолітнього, суд має повідомити про це батьків або піклувальника.

"Оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви", – зауважив експерт.

На яких підставах можуть дозволити шлюб до 18 років

Серед таких підстав можуть бути:

  • вагітність;
  • фактичне створення сім'ї;
  • народження дитини.

При цьому адвокат наголосив, що судом надається право неповнолітній особі на укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні.

"Одержавши право на шлюб з однією особою, не можна реєструвати шлюб з іншою", – уточнив Карпенко.

Як встановити факт спільного проживання в цивільному шлюбі

Нагадаємо, що в коментарі Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець пояснював, що у такому разі доведеться звертатися до суду. За його словами, це потрібно, щоб встановити юридичний факт щодо дати, з якої чоловік та жінка перебувають у фактичних шлюбних відносинах.

Однак варто звернути увагу, якщо чоловік або жінка вже перебувають в зареєстрованому шлюбі з іншою особою, то вони не можуть отримати юридичний факт щодо нових шлюбних відносин.

Буває, що люди одружилися, розійшлися та вже 15-20 років проживають в іншій родині, не розірвавши попередній шлюб. Однак, у такому разі встановити факт сумісного проживання не можна, відповідно жінка та чоловік, що перебувають у цивільному шлюбі, не зможуть захистити якісь матеріальні претензії. Це дуже важливо, – пояснив адвокат.

Перед тим, як суд встановить юридичний факт сумісного проживання, він має врахувати показання свідків та інші докази. Наприклад, сумісний відпочинок, проживання чи дітей.

Раніше ми писали про те, як укладається та розривається шлюбний договір. Також ми розповідали про те, як хочуть змінити правила розірвання шлюбу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.