Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цивільний шлюб: які права мають чоловік та жінка під час сумісного проживання

Адвокат пояснив, що потрібно зробити цивільному подружжю, аби мати майнові права

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У цивільному шлюбі чоловік на жінка можуть мати ті ж самі права, що у зареєстрованому, але за однієї умови

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В сучасному світі цивільний шлюб дуже розповсюджене явище. Люди, які за різноманітних обставин не можуть або не хочуть реєструвати шлюбні відносини, просто проживають разом та будують сім'ю. Однак, щоб мати певні права, таке подружжя має підтвердити факт сумісного проживання в суді.

Голова адвокатського об'єднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець розповів журналісту Pro Гроші про те, як чоловіку та жінці отримати майнові права.

Чим відрізняється цивільний та зареєстрований шлюб?


В Сімейному кодексі є інститут сумісного проживання, який майже прирівняв незареєстрований шлюб до офіційного, але не зробив їх рівнозначними. Проте, співмешканці отримали деякі права, які раніше були доступні тільки після штампу в паспорті. Йдеться про розподіл майна, аліменти тощо.

Чому потрібно встановити факт сумісного проживання та як це зробити?


Насправді всі права, які передбачає Сімейний кодекс для офіційного шлюбу, поширюються й на цивільний шлюб. Однак потрібно довести, з якого моменту особи перебували у фактичних шлюбних відносинах, аби почали діяти всі права та обов'язки.

Для цього потрібно звернутися до суду, аби встановити юридичний факт щодо дати, з якої чоловік та жінка перебувають у фактичних шлюбних відносинах. Однак варто звернути увагу, якщо чоловік або жінка вже перебувають в зареєстрованому шлюбі з іншою особою, то вони не можуть отримати юридичний факт щодо нових шлюбних відносин.

Буває, що люди одружилися, розійшлися та вже 15-20 років проживають в іншій родині не розірвавши попередній шлюб. Однак, у такому разі встановити факт сумісного проживання не можна, відповідно жінка та чоловік, що перебувають у цивільному шлюбі не зможуть захистити якісь матеріальні претензії. Це дуже важливо.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Перед тим, як суд встановить юридичний факт сумісного проживання, він має врахувати показання свідків та інші докази. Наприклад, сумісний відпочинок, проживання, дітей тощо. Тобто, просто сумісних фото буде недостатньо. Потрібно серйозно поставитися до цього питання, аби отримати бажаний результат.

Які майнові права є у цивільного подружжя?


Якщо в суді не підтвердити юридичний факт сумісного проживання, то жінка матиме право на те майно, що знаходиться у її власності, а чоловік матиме право на те, що у його власності.

Проте, якщо хтось із подружжя подасть відповідний позов та встановить цей факт, то з того моменту все майно, яке вони придбали разом, стане сумісною власністю подружжя.

Наприклад, 20 років прожили у цивільному шлюбі та купували якесь майно, а потім хтось подав позов про встановлення факту проживання однією сім'єю протягом цих 20 років тому. Якщо в суді все буде доведено, то все, що було придбано за це період, автоматично стане сумісною власністю подружжя та зможе ділитися між чоловіком та жінкою, – зазначив адвокат.

Тобто, виходить, що цивільне подружжя може мати ті ж самі права та обов'язки, як у зареєстрованому шлюбі, але для цього потрібно докласти дуже багато зусиль.

Раніше ми розповідали, про які ризики цивільного шлюбу варто пам'ятати. Також ми писали, чи можливо розлучитися під час вагітності.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.