Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Любов на умовах контракту: як укладається та розривається шлюбний договір

Подружжя, укладаючи даний документ, можуть самостійно визначати ряд ключових аспектів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Договір укладається в письмовій формі

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці все частіше починають користуватися шлюбним договором. І це логічно, адже раніше, як показує практика, при розлученні пари мали неодноразові сварки через поділ набутого спільно майна.

Про це розповідає юристка Оксана Рябчук.

Що таке шлюбний договір

Це документ, який розв'язує питання життя сім’ї, що встановлює майнові права та обов’язки подружжя, а також їх майбутні батьківські обов’язки.

Договір укладається в письмовій формі із нотаріальним посвідченням для його дійсності. Кількість примірників – 3.

Сторони, укладаючи шлюбний договір, мають право самостійно визначати ряд ключових аспектів, що стосуються:

  • правового режиму майна, наданого на спільні потреби сімʼї та у звʼязку з реєстрацію шлюбу;
  • порядку користування житлом та умови утримання одне одного.

Як укладають договори

Укладати шлюбний договір можуть громадяни, які вже офіційно зареєстрували свій шлюб.

Зверніть увагу, якщо договір укладено особами до шлюбу, то він набуває юридичної сили в день реєстрації шлюбу. А якщо договір укладено подружжям після одруження, то він набуває юридичної сили в день його нотаріального посвідчення.

Як надовго може укладатися договір

В українському законодавстві немає конкретних термінів щодо тривалості шлюбного договору. Однак подружжя може самостійно встановлювати строки дії договору, а також визначати його тривалість. Тобто це положення закону є диспозитивним.

Який порядок відмови та розірвання договору

В односторонньому порядку відмовитись від договору неможливо. Це відбувається лише за взаємною згодою подружжя. У такому випадку він втрачає свою чинність з моменту подання заяви до нотаріуса або в день його укладення.

Крім того, шлюбний договір може бути розірваний у судовому порядку на вимогу одного із членів подружжя. Але для цього мають бути конкретні підстави.

Мінуси шлюбного договору

Звичайно, що й мінусів у даної послуги теж вистачає. Про них раніше вже розповіла бізнес-партнерка практики сімейного права Juscutum, адвокатка Таїсія Білоцька.

Не є міфом думка, що наявність юридично закріплених прав на майно здатна викликати ризик порушення взаєморозуміння між коханими людьми. З часом хтось з партнерів може змінити погляди на ситуацію, тож проблеми в стосунках – реальна перспектива.

Також варто розуміти, що не всі можуть собі дозволити послуги юриста та нотаріуса. А через це така процедура може перетворитися на дороге задоволення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яких помилок ви можете припуститися при розірванні шлюбу. Також ми повідомляли, як розлучитися в Україні дистанційно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.