Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація під час війни: українцям розповіли, хто може потрапити в армію вже скоро

Крім досвідчених військових на фронті можуть знадобитися й солдати інших спеціальностей, але в різних кількостях

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Кого мобілзують в ЗСУ у першу чергу

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Мобілізація в Україні на фоні війни з Росією не припиняється і зараз у ЗСУ у першу чергу мобілізують ветеранів АТО та ООС, а також громадян, які мають досвід військової служби.

Про це під час брифінгу повідомив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

За його словами, крім досвідчених фронтовиків, до лав ЗСУ можуть призвати й інших громадян України, але такі військовозобов'язані перед можливим від'їздом на фронт спочатку проходять обов'язкове навчання тривалістю у місяць.

Як зазначив Горбач, для комплектування війська зараз потрібні люди всіх спеціальностей, але в різних кількостях. У пріоритеті — загальні військові спеціальності.

"Звичайно, що в процентному співвідношенні більше ми закликаємо загальновійськові спеціальності — стрільців, танкістів, але не можна сказати, що нам не потрібні такі спеціальності, як зв'язківці, шифрувальники і так далі. Потреба є у всіх спеціальностях, але деяких ми призиваємо більше, деяких — менше", — додав Роман Горбач.

Чи посилять мобілізацію у 2023 році

Це може відбутися через зміну ситуації на фронті. Втім, наразі військово-політичне керівництво України не повідомляло про подібні зміни, крім того рішення щодо посилення мобілізації приймає президент України:

  • він здійснює загальне керівництво у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації держави;
  • та визначає мету, завдання, вид, обсяги, порядок і строки проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Мобілізаційні потреби залежні від декількох факторів. Потребу розраховують самі військові. Питання стосовно мобілізації впорядковані Законом Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та Конституцією України.

Повторний наступ РФ на Україну

Очікується, що Росія може знову наважитися на такий крок на початку 2023 року. РФ розпочинала війну у лютому 2022 році з планами захопити Україну від Херсона до Києва і з того часу плани окупантів не змінилися.

Тепер росіяни можуть спробувати атакувати ЗСУ щоби відновити наступ:

  • з боку Херсона та далі до Одеси на Півдні;
  • з Білорусі у напрямку Києва на Півночі;
  • атакувати увесь периметр кордону, аби прорватися до Чернігова, Сум та Харкова.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку зарплату отримують мобілізовані військові в Україні. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.