Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Яким банкам не загрожує банкротство? НБУ назвав найнадійніші установи

Національний банк України, хоч і визнає існування у деяких фінустановах проблеми з активами, проте не вважає її загрозливою

Колаж: Pro Гроші

Банкам України не загрожує статус неплатоспроможних, їм допоможе уряд

Колаж: Pro Гроші

Активи українських банків, приватних і державних, не є повністю стабільними. Їхній капітал нестійкий через повномасштабну війну: підвищився ризик неповернення кредитів від позивачів.

Про це пише видання Obozrevatel.

Дійсно, члени Ради НБУ признають, що фінансові структури не отримують повне погашення заборгованостей від своїх клієнтів. На це вплинуло вторгнення Російської Федерації: чимало громадян втратили можливість виплачувати кредити з низки причин. Така ситуація цілком може призвести до критичного зменшення активів, через що установи не зможуть гарантувати фінансову стійкість.

Зауважимо, що всі банківські структури зобов’язані мати капітал не менше мінімально встановленого державою рівня. Завдяки цьому забезпечується виконання зобов'язань перед акціонерами, кредиторами, клієнтами тощо. А з завчасно створених і періодично поповнюваних резервів і фондів можна компенсувати можливі збитки. Таким є алгоритм діяльності будь-якого банку.

Якщо установа не здатна дотриматися нормативів щодо капіталу, НБУ може застосувати санкції, зокрема, відкликати ліцензію. Тож постає питання, які з існуючих в Україні банків є найбільш благонадійними та не наближаються до офіційного визнання неплатоспроможності.

Яким банкам можна довіряти

Зрозуміло, що лідирують у так званому рейтингу надійності державні фінструктури, оскільки навіть у випадку проблем з активами уряд врегулює ситуацію, провівши докапіталізацію. Тобто дотягне обсяги коштів до необхідного рівня задля продовження оптимального функціонування банку. Член Ради НБУ Василь Горбаль назвав ПриватБанк, Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк тими установами, яким точно не загрожує позбавлення ліценції чи ж визнання неплатоспроможності.

Якщо ж говорити про системно важливі банки, тобто такі, що підтримують фінансовий ринок та економіку України в цілому, є важливими об’єктами у сфері обслуговування клієнтів, то їх також не варто одразу "списувати з рахунків". Уряд, за словами Василя Горбаля, спільно з НБУ проведе докапіталізацію, щоб допомогти банку встояти.

Рішення щодо цієї необхідності не зачеплять клієнтів: вкладники не відчують змін. Головне – не вірити пропаганді, яку впроваджує агресор, щодо невідворотного краху банківської системи. Такі інформаційні бомби спеціально вкидають в український новинний простір, аби посіяти паніку серед громадян.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що з’явився кандидат на посаду голови НБУ. Також ми повідомляли, що НБУ присвятив нову пам'ятну монету бійцям ТРО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.