Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З’явився кандидат на посаду голови НБУ – що відомо про Андрія Пишного

Місце Кирила Шевченка може зайняти колишній керівник Ощадбанку, за яким тягнеться шлейф скандалів і розслідувань

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кирила Шевченка на посаді глави НБУ може замінити екс-керівник Ощадбанку Андрій Пишний

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після неочікуваної відставки голови Національного банку Кирила Шевченка (офіційна причина – незадовільний стан здоров’я), постає питання про пошук нового керівника. Чимало депутатів і працівників банківської сфери називають одне ім’я.

Розповідаємо, що відомо про Андрія Пишного та яка репутація у кандидата на посаду.

Освіта і початок кар’єри

Про те, що на Банковій будуть розглядати кандидатуру Пишного, повідомив народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі. Він є першим претендентом стати наступним головою НБУ не тільки завдяки своєму досвіду, а й через тісні зв’язки з урядовою верхівкою.

Андрій Пишний отримав вищу освіту у Чернівецькому державному університеті за спеціальністю "Правознавство". З 2005 року навчався в Українській академії банківської справи Нацбанку України за спеціальністю "Банківська справа". З цієї пори починають з’являтися перші скандальні ситуації, яких за все життя Пишного нараховується чимало.

Зокрема, журналісти у 2006 році звинуватили пана Андрія у підробці довідки про проходження навчання в Університеті сучасних знань. Завдяки цьому документу йому вдалося поступити в Академію одразу на четвертий курс.

У 2000 році наглядова рада ВАТ "Ощадбанк" запропонувала чоловікові очолити юридичне управління і переїхати до Києва. Почалася кар’єра, яка привела до того, що у період 2014-2020 років він займав посаду голови правління фінустанови.

Зв’язки з Яценюком і Єрмаком

Між цією трійцею існують досить цікаві зв’язки, які тягнуться не один рік. Наприклад, з 2012-го до 2014-го банкір був народним депутатом і з командою Арсенія Яценюка пройшов у Верховну Раду за списком партії "Батьківщина". Також він був головою виконавчого комітету громадської організації "Фронт змін" під лідерством Яценюка. Більше того, пан Арсеній поєднаний з Пишним через його доньку Дашу, хрещеним батьком якої він є.

Що стосується Андрія Єрмака, голови Офісу Президента, він був довіреною особою Яценюка на 216-му окрузі у Києві під час президентських виборів 2010 року. І спільно з Андрієм Пишним заснував благодійний фонд "Відчуй", який допомагає людям із проблемами слуху (сам банкір стикнувся з цією проблемою).

Скандальні розслідування

Більше десяти років тому, займаючи посаду голови політради "Фронт змін", Пишний вніс у декларацію три автівки – Mazda 5, S 500 і Mercedes-Benz. І це при тому, що його офіційна зарплата становила 12 тисяч гривен. На питання журналістів, звідки взялися гроші, посадовець не відповів і взагалі відмовився коментувати ситуацію.

Існує чимало кримінальних проваджень, які стосуються безпосередньо Ощадбанку і його співробітників. Їх відкрили за часів керівництва Андрія Пишного, деякі досудові розслідування тривають досі. Галасу наробив скандал, пов'язаний з можливою розтратою 1,5 мільярда доларів, які належали Віктору Януковичу та його оточенню. Тоді Національне антикорупційне бюро відкрило провадження, яке досі не отримало логічного завершення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Макогона звільнили з посади голови Оператора ГТС. Також ми повідомляли, що Нова пошта знизила тарифи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.