Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ присвятив нову пам'ятну монету бійцям ТРО – як виглядає

Національний банк випустив нову пам'ятну монету номіналом у 10 гривень

Фото: НБУ, УНІАН; Колаж: Pro Гроші

Нова пам'ятна монета присвячена ТРО

Фото: НБУ, УНІАН; Колаж: Pro Гроші

Національний банк України ввів в обіг нову пам’ятну монету "Сили територіальної оборони Збройних Сил України".

Про це повідомила пресслужба регулятора.

Кілька фактів про нову монету:

  • Обігова пам’ятна монета номіналом 10 гривень продовжує серію "Збройні Сили України".
  • Над її створення працювали художники: Вадим Балановський (реверс), Володимир Дем’яненко (аверс) та скульптори: Роман Чайковський, Володимир Дем’яненко.
  • Тираж монети – 10 млн штук (зокрема, 500 тисяч штук – сувенірна продукція у вигляді спеціально оформлених роликів).

Який вигляд має нова монета

На реверсі монети зображені дві стилізовані фігури військовослужбовців, а також логотип та гасло Сил територіальної оборони ЗСУ: "Готові до спротиву".

Аверс – ідентичний з аверсом обігової монети номіналом 10 гривень зразка 2018 року. На ньому в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту зображені номінал монети, рік карбування та герб України.

Тираж монети складатиме 10 млн штук
Фото: НБУ

Як можна отримати в колекцію таку монету

У НБУ пояснили, що реалізацію таких монет як нумізматичної продукції банки-дистриб’ютори не здійснюють. Регулятор передаватиме обігові пам’ятні монети банкам та СІТ-компаніям для подальшої видачі клієнтам та/або приймання від них як звичайних обігових монет номіналом 10 гривень.

"У такий спосіб поступово в готівковий обіг буде введено майже 10 млн таких обігових пам’ятних монет. Тож вам може поталанити й ви отримаєте її під час розрахунків у торгівельній мережі", – кажуть у НБУ.

Водночас частину тиражу сформують в спеціально оформлені ролики, до яких входитиме 40 монет. Їх реалізовуватимуть банки-дистриб’ютори (АТ АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "АБ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК", АТ КБ "ПриватБанк") як сувенірну продукцію. Тираж роликів – 12 500 штук.

Нагадаємо, у середині вересня Національний банк України ввів у обіг нову пам’ятну монету, на якій зображений Володимирський собор у Києві. Монета продовжує серію "Пам’ятки архітектури України".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.