Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як змінити прописку під час війни: куди звертатися та кого треба повідомити

Навіть в умовах воєнного стану українці можуть змінити місце реєстрації, тобто прописки

Фото: УНІАН, Unsplash, FB ЦНАП. Колаж: Pro Гроші

Щоб змінити прописку, варто звернутися до ЦНАПу за місцем нового проживання

Фото: УНІАН, Unsplash, FB ЦНАП. Колаж: Pro Гроші

Кілька місяців після початку війни всі державні реєстри України не надавали послуги, тобто оновити відомості про прописку було неможливо. Але тепер процедуру відновили та налагодили відповідно до вимог воєнного стану.

Порядок здійснення реєстрації регламентує Закон "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні".

Необхідність змінити прописку може виникнути в різних випадках, наприклад, при переїзді до безпечних регіонів України чи купівлі нового житла. Громадянам дозволено зареєструвати місце проживання за заявою офлайн, а раніше вони могли задекларувати (повідомити) фактичне місце перебування в електронному форматі.

Перша процедура здійснюється у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП). Саме туди потрібно завітати та розповісти про намір прописатися. Більше нікого повідомляти не треба, головне, щоб відомство розташовувалося безпосередньо за місцем знаходження помешкання. Це правило не стосується населених пунктів, окупованих ворогом, і тих, де ведуться активні бойові дії.

Які документи потрібні для оформлення

Разом із заявою варто підготувати пакет документів, а саме:

  • паспорт громадянина України;
  • оригінал свідоцтва про народження дитини (якщо зміна прописки потрібна їй плюс дитині не виповнилося 14 років);
  • довідки щодо права власності чи користування житлом;
  • військовий квиток (для військовозобов’язаних осіб);
  • згоду іпотекотримача (якщо квартира перебуває в іпотеці);
  • квитанцію про сплату адміністративного збору (становить 37 грн).

Окремо варто зазначити, що громадяни, житло яких розташоване на тимчасово окупованих територіях, мають право задекларувати/зареєструвати місце проживання не лише за однією адресою. Тобто їх прописують на новому місці, не знімаючи з попереднього та не ставлячи відмітку до паспорта у формі книжки.

Електронні послуги з декларування

Наразі українцям заборонено на порталі "Дія" змінювати місце проживання. До 24 лютого 2022 року можна було дистанційно оформити процедуру, без необхідності відвідувати ЦНАП. Вона коштувала 40 грн 26 коп., якщо особа звернулася в період 30 днів після зміни прописки. Далі сума зростала до 67 грн 10 коп. Також важливе уточнення – послуга працювала лише за наявності відомостей про помешкання в Реєстрі нерухомості.

Але наразі онлайн можна отримати витяг, який підтверджує поточне або попереднє місце проживання. Послуга повністю безплатна.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці можуть отримати постійну прописку у Фінляндії. Також ми повідомляли про декларацію фізичної особи та розповідали, кому обов'язково подавати та які доходи вказувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.