Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть отримати постійну прописку у Фінляндії: як це зробити

Якщо ви працюєте або навчаєтеся, то заявку можна подати вже зараз, однак для цього потрібні деякі документи

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть подати заявку на отримання ідентифікаційного номера

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські біженці, які прибули до Фінляндії через повномасштабне вторгнення і не тільки, можуть оформити прописку для проживання в цій країні.

Про це пише visitukraine.

Щоб отримати прописку, українці можуть подати заявку до Агентства цифрової інформації та обліку населення. Для цього потрібно:

  • прожити у Фінляндії один рік;
  • мати дозвіл на проживання на підставі тимчасового захисту, отриманого хоча б рік тому, та продовженого до 4 березня 2024 року;
  • мати фінський особистий ідентифікаційний номер.

Що робити, якщо у вас немає особистого ідентифікаційного номера

Ви можете подати заявку на отримання ідентифікаційного номера вже зараз у своєму центрі приймання біженців, який надішле заявку до Агентства цифрової інформації, або відвідавши Агентство самостійно.

Де можна подати заявку на оформлення прописки у Фінляндії

Заяву на оформлення постійної прописки можна буде подати на сайті dvv.fi. Онлайн-форма з'явиться на сайті 1 березня 2023 року. Після цього вам не треба відвідувати місцевий центр обслуговування.

Якщо ви працюєте або навчаєтеся, то заявку на постійну прописку в муніципалітеті проживання можна подати вже зараз. Для цього у вас має бути:

  • дозвіл на проживання на підставі тимчасового захисту, дійсного не менше одного року, та постійне місце роботи тривалістю не менше 2 років або місце навчання;
  • член сім'ї, який має постійну прописку у муніципалітеті проживання у Фінляндії.

В якій країні можна отримати додаткові гроші

Раніше ми вже розповідали, що всі, хто проживає в Австрії не менше шести місяців, а також українці, які переїхали туди з початку 24 лютого, можуть претендувати на бонусну виплату. Вона називається Klimabonus.

Гроші перераховуються автоматично на ваш рахунок. Також ви можете отримати виплати поштою. Якщо ви регулярно отримуєте гроші від держави, то вам нічого не потрібно робити.

Це стосується, наприклад, пенсіонерів, одержувачів допомоги на дітей і тих, хто отримує спеціальні надбавки.

Виплата становить 500 чи 250 євро. Всі дорослі отримають 500 євро. Неповнолітні одержують половину. З 2023 року розмір виплати залежить від регіону вашого основного проживання.

Детальніше читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Чи потрібно декларувати доходи біженців за кордоном

Раніше ми вже писали про те, що понад 8 мільйонам українців довелося виїхати до Європи задля безпеки через повномасштабне вторгнення Росії. Люди, які отримали хоча б одну виплату від міжнародних благодійних організацій чи урядів, мають задекларувати цей дохід.

Детальніше про те, як задекларувати свої виплати, можна прочитати тут.

Раніше ми розповідали, чому виплати ВПО можуть затримувати. Також ми писали, чи можуть ВПО отримати декретні або лікарняні, якщо роботодавець знаходиться в окупації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.