Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Путін використовуватиме "зернову угоду" як важіль впливу на саміті G20 – що відомо

Угода, укладена за посередництва ООН, має вирішальне значення для продовольчих ринків

Колаж: Pro Гроші

Путіна підштовхуватимуть до продовження угоди

Колаж: Pro Гроші

Президент Росії Володимир Путін скоріш за все скористається можливим продовженням угоди щодо експорту зерна. Все для того, аби отримати важелі впливу та домінувати на саміті G20. Він відбудеться наступного місяця в Індонезії.

Про це пише Reuters.

Деталі

Напередодні закінчення терміну дії зернової угоди 19 листопада, яка відкриває чорноморські порти для експорту зерна, російські офіційні особи неодноразово заявляли, що з ним існують серйозні проблеми.

Анонімний європейський дипломат повідомив, що Путін візьме участь у саміті G20 на курортному острові Балі, який розпочнеться 15 листопада. Однак у Кремлі ще не підтвердили, що президент РФ візьме участь у ньому.

Якщо він все ж таки це зробить, то це буде перший великий глобальний саміт, який глава Кремля відвідає разом із впливовими західними лідерами, включно із президентом США Джо Байденом, від початку війни 24 лютого.

"Угода по зерну буде центральною темою цього саміту G20, і всі намагатимуться переконати Путіна продовжити її", – сказав європейський дипломат.

Зернова угода, укладена за посередництва ООН, має вирішальне значення для продовольчих ринків: вона дає змогу експортувати зерно з України, одного з найбільших у світі експортерів зерна, яке було зупинено російським вторгненням.

Лідери G20 підштовхуватимуть Володимира Путіна до продовження угоди. Зрештою Росія може дозволити продовжити угоду на чотири місяці або навіть на більш тривалий термін.

"Зернова угода"

Як відомо, 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний". Термін її дії розрахований до 22 листопада 2022 року.

З моменту старту і до сьогодні вже експортовано понад 7,7 мільйона тонн агропродукції. Курбаков наголосив, що "зернова ініціатива" вже стабілізувала ціни на продовольство та протидіє загрозі глобального голоду.

"Зерновим коридором" Всесвітня продовольча програма ООН уже відправила понад 150 тисяч тонн пшениці для жителів країн, які стикнулись із загрозою голоду

Раніше ми писали про те, скільки агропродукції експортують поїздами. Також ми розповідали, скільки заробила Росія на продажу українського зерна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.