Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи продовжать "зернову угоду" після 22 листопада – результати важливих переговорів в Туреччині

В переговорах взяли участь сторони-учасники "зернової ініціативи" – ООН, Туреччина та Україна

Колаж: Pro Гроші

Експорт українського зерна буде продовжений

Колаж: Pro Гроші

Робота "зернового коридору", яким здійснюється експорт української агропродукції Чорним морем, буде продовжена після 20 листопада.

Про це заявив міністр інфраструктури України Олександр Курбаков.

16 жовтня він провів переговори з міністром оборони Туреччини Хулусі Акаром. У фокусі перемовин була реалізація "зернової ініціативи" та продовження її дії. За результатами обговорень, сторони-учасники "Ініціативи" – ООН, Туреччина та Україна – підтвердили, що готові забезпечувати роботу "зернового коридору" і надалі.

"На даний момент немає жодних сумнівів, що робота "зернового коридору" буде продовжена після 22 листопада", – заявив Курбаков.

Він додав, що під час зустрічі українська сторона наголосила на важливості прискорення Спільним координаційним центром процесу інспектування суден. Завдяки цьому вдасться суттєво збільшити об’єми експорту зерна в держави Африки, Азії та Європи, а також запобігти утворенню черг на перевірках.

Зустріч в Туреччині 16 жовтня
Фото: Мінінфраструктури

"Зернова угода"

Як відомо, 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний". Термін її дії розрахований до 22 листопада 2022 року.

З моменту старту і до сьогодні вже експортовано понад 7,7 мільйона тонн агропродукції. Курбаков наголосив, що "зернова ініціатива" вже стабілізувала ціни на продовольство та протидіє загрозі глобального голоду.

"Зерновим коридором" Всесвітня продовольча програма ООН уже відправила понад 150 тисяч тонн пшениці для жителів країн, які стикнулись із загрозою голоду.

Ердоган виступив за продовження "зернової угоди"

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган під час зустрічі з російським диктатором в Астані запропонував йому продовжити дію "зернової угоди".

"Ми сповнені рішучості збільшити та продовжити експорт зерна в рамках Стамбульської угоди", – зазначив Ердоган.

Водночас, Путін попросив у президента Туреччини створити "газовий хаб" для поставок газу в Європу.

Раніше ми писали про те, скільки агропродукції експортують поїздами. Також ми розповідали, скільки заробила Росія на продажу українського зерна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.