Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як не прогадати і заробити більше: де в Україні найкращі ціни на брухт

Ціни на різні види брухту неоднакові в регіонах України, в деяких містах за чорний та кольоровий метали можна отримати більше коштів

Фото: Unspalsh, Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

У різних областях України вартість брухту неоднакова

Фото: Unspalsh, Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Вартість чорних і кольорових металів в Україні відрізняється по областях. Це залежить від рівня попиту і зацікавленості компаній у повторній переробці брухту. Можливо, фінансово вигідніше буде здати непотріб у сусідньому регіоні чи ще далі, особливо за умови наявності великих обсягів брухту.

Сайт Pro Гроші розповідає, де найвищі ціни на різні метали та в яких областях можна більше заробити на брухті.

Скільки коштують метали по Україні

Найдешевшим, але й дуже затребуваним є брухт чорних металів. Це деталі поламаної побутової техніки, транспортних засобів, дрібна стружка, непрацюючі прилади, уламки механізмів, різноманітні запчастини тощо. Набагато дорожче коштують кольорові метали, зокрема, мідь, бронза, алюміній, латунь, свинець, нержавійка, титан та ін.

Судячи з великої кількості оголошень на спеціалізованих порталах і офіційних сайтах фірм, які приймають брухт, одними з найдорожчих областей є Харківська, Дніпропетровська та Одеська. Там ціни на мідь, бронзу та деякі інші матеріали найбільші. Водночас чорні метали, як загалом по Україні, можна продати від 2,5 грн за кілограм.

Ціни на латунь (за 1 кг):

  • Київська область – від 120 до 160 грн;
  • Дніпропетровська область – від 125 до 155 грн;
  • Львівська область – від 125 до 153 грн;
  • Одеська область – від 145 до 155 грн;
  • Харківська область – від 125 до 155 грн.

Ціни на мідь (за 1 кг):

  • Київська область – 220 грн;
  • Одеська область – 200 грн.
  • Харківська область – 230 грн;
  • Львівська область – 240 грн;
  • Дніпропетровська область – 280 грн.

Ціни на бронзу (за 1 кг):

  • Вінницька область – 100 грн;
  • Львівська область – 110 грн;
  • Київська область – 120 грн;
  • Одеська область – 130 грн;
  • Дніпропетровська область – 135 грн.

Ціни на свинець у більшості регіонів України починаються від 40 грн за кілограм. Здати титан на брухт, залежно від виду і стану матеріалу, можна за 40-80 грн. Вартість алюмінію також варіюється в межах 39-40 грн, різниця по регіонах копійчана. Нержавіючу сталь найдорожче можна продати в Київській області – за 30-40 грн, а найдешевше – у Чернігівській (від 18 грн). Ціни за кілограм нікелю починаються від 100 грн.

Що стосується чорного металу, то здебільшого всюди приймають брухт, купуючи кілограм за 2,5 грн. Але окремі фірми в Житомирі, Запоріжжі, Кіровограді, Одесі та Хмельницькому можуть заплатити клієнтам до 7 грн, якщо попередньо очистити матеріал від іржі та забруднень.

Як здавати брухт, щоб не натрапити на обман

Раніше ми розповідали, що ціни на брухт формуються з огляду на наявність об’єктивних факторів. Але навіть з ними підприємці здатні обманом занижувати кінцеву вартість. Особливо багато випадків недобросовісного підрахунку, коли заходить мова про забруднення і різні домішки. Адже чим більше на матеріалах іржі, піску, фарби тощо, тим меншою вийде ціна за кілограм.

Компанії, які хочуть дешевше купити брухт, можуть неправильно вказувати коефіцієнт на основі вмісту домішок. А клієнт, який вперше вирішив позбутися домашнього мотлоху, не розбереться з показниками, довірившись фірмі, і погодиться на низьку ціну.

Також часто компанії використовують підлаштовані під себе ваги, щоб неправильно визначити обсяг брухту. Вони здатні настільки підкрутити механізм, що той показуватиме вагу, меншу на 10-15%. Якщо брати до уваги вартість кольорових металів, то заробіток вийде відчутно меншим, ніж міг би.

Наостанок, ще один спосіб обману клієнтів – визначення виду металу. Адже чорний брухт коштує набагато дешевше, і його вигідніше купити, "випадково" не помітивши наявність бронзи чи латуні серед всього обсягу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який метал можна найдорожче здати на брухт і де його шукати українцям. Також ми повідомляли, які вироби з нержавійки найдорожче приймають на брухт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.