Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як заробити на металобрухті великі гроші: все, що треба знати українцям

Здати як брухт можна будь-які предмети й прилади, які містять цінні метали, а більше заробити дозволить розуміння, коли та кому краще продати

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть дорого продати металобрухт, якщо знатимуть особливості торгівлі

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Торгівля брухтом – хороший спосіб захистити навколишнє середовище, віддаючи мотлох на перероблювання, та одночасно непогано заробити. Продаж лому – легка і прибуткова справа, якщо знати всі нюанси процесу та розбиратися, коли й що заберуть за вищими цінами.

Сайт Pro Гроші розповідає, що потрібно знати українцям, аби побільше заробити на металобрухті.

Зміст
1.Сезонні коливання цін
2.Ціни на чорний металобрухт
3.Ціни на кольоровий металобрухт
4.Приклади чорних і кольорових металів
5.Як вас можуть обдурити під час прийому брухту

Сезонні коливання цін

Успіх справи великою мірою залежить від пори року. Чорний і кольоровий брухт має яскраво виражену особливість – закупівельна вартість змінюється впродовж року. Найдорожче приймають в холодну пору, тобто взимку і пізньої осені, а падає ціна весною і літом.

Причому різниця досить помітна: для чормету – 30-50%, для міді – 15-20%. Виходить, що у травні можна продати брухт в середньому по 4-5 грн/кг, а в січні – вже по 8 грн/кг. Мідь станом на травень коштує приблизно 200-230 грн/кг (така ціна протримається влітку та на початку осені), а взимку її купуватимуть мінімум по 240 грн/кг.

Тому краще накопичувати лом протягом теплої пори року, щоб потім здати за вигідною ціною і заробити більше. Причому рекомендується починати з однієї тонни, інакше на менших обсягах відчутної різниці в прибутку можна не помітити.

Ціни на чорний металобрухт

Здати на перероблення можна чорні й кольорові метали. Перші дешевші, містяться в негабаритних шматках сталі, відходах чавуну, рейках, промислових відходах у вигляді бракованих елементів, залежаному металі та ін. Середні ціни коливаються залежно від населеного пункту, але відрізняються не суттєво:

  • Львів – 4-4,5 грн/кг;
  • Київ – 4 грн/кг;
  • Дніпро – 7,7-8,2 грн/кг;
  • Одеса – 4,5-5,5 грн/кг;
  • Харків – 5,5 грн/кг.

Одну тонну на заході України та в Києві приймають мінімум по 4 500 грн/т. У Дніпрі та Харкові вартість вища – близько 6 000 грн/т.

Ціни на кольоровий металобрухт

Дорожче коштують різні види кольорового лому. До них належать мідь, алюміній, бронза, латунь, нікель, свинець, титан тощо. Більша ціна зумовлена великою затребуваністю на ринку. Деякі матеріали легко знайти вдома, наприклад, у вигляді непрацюючих приладів. Інші доведеться пошукати активніше, бо вони нечасто зустрічаються в повсякденному житті.

Ціни за 1 кг кольорового брухту (грн)
1
Нікель
300
2
Мідь
240
3
Латунь
150
4
Бронза
150
5
Титан
100
6
Алюміній електротехнічний
70
7
Свинець
45
8
Алюміній змішаний
40

Приклади чорних і кольорових металів

Чорні метали: пральні машини, сушарки, обігрівачі та інша побутова техніка, конструкційна сталь, сталеві балки, сільськогосподарські інструменти, кріпильні матеріали, старі драбини, огорожі.

Кольорові метали:

  • мідь – електрокабелі, промислове обладнання, старий посуд, запчастини до транспортних засобів, сантехнічна арматура, мідні труби;
  • алюміній – будівельні конструкції, харчові відходи, віконні рами, зіпсовані вироби, велосипеди;
  • свинець – трубопровід, автомобільні акумулятори;
  • латунь – радіатори, промислове обладнання, змішувачі;
  • нікель – кухонний посуд, металеві елементи декору, спеціальні цистерни для зберігання і транспортування небезпечних речовин;
  • бронза – люстри й скульптури, промислове устаткування.

Як вас можуть обдурити під час прийому брухту

Оскільки ціни на лом формуються не на пустому місці, а залежать від великої кількості об’єктивних факторів, то серед них існують непомітні лазівки, якими користуються недобросовісні підприємці. Вони хитрощами штучно занижують вартість, тому треба уважно вибирати пункт прийому та слідкувати за всіма процедурами розрахунку.

Забруднення і різні домішки. Фарба, пісок, іржа можуть з’являтися на брухті й це нормально. Забруднення негативно впливають на ціну, чим користуються непорядні люди. Вони можуть неправильно вирахувати коефіцієнт, вказавши вищий вміст домішок, а помітити помилку здатні лише професіонали. Прості клієнти, які вирішили здати лом, погодяться на запропоновану низьку кінцеву вартість.

Вага металобрухту. Якщо здаєте невеликий обсяг, краще заздалегідь зважте його, аби потім порівняти показники. Нерідко вдаються до махінацій з підкрученими механічними вагами, що призводить до втрат. Наприклад, різниця може становити до 15%, що у випадку з кольоровими металами досить значна сума.

Хибне визначення виду. Черговий поширений спосіб зменшити вартість лому: за чорний метал приймають чавун, серед великої кількості елементів "не помічають" дорожчі види, як бронза чи латунь.

Раніше сайт Pro Гроші писав, де здати металобрухт в Україні та отримати більше грошей. Також ми повідомляли, який металобрухт коштує найдорожче в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.