Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ВВП України здав екзамен на міцність? Як зараз реагує економіка на війну з Росією

У Міністерстві економіки дослідили, як змінився ВВП України впродовж останнього року та оцінили, наскільки ці зміни позитивні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Міністерстві економіки розповіли, що ВВП України відновлюється швидше, ніж очікувалося

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Падіння ВВП України у I кварталі цього року зафіксували на рівні 10,5% у річному вимірі. Попередній прогноз Міністерства економіки передбачав падіння до 14,1%.

Про це повідомила перший віцепрем'єр–міністр економіки Юлія Свириденко.

Вона пояснила, що зміни з ВВП свідчать про те, що українська економіка адаптовується та відновлюється швидшими темпами, ніж сподівалася влада.

За словами міністерки, економічна ситуація демонструє позитивні зміни завдяки реалізації програм відновлення та підтримки підприємств, що полегшують доступ до фінансових ресурсів.

"Зокрема, програми "Доступні кредити 5-7-9%" та грантові програми під загальною назвою "єРобота", фінансування істотних обсягів капітальних витрат на відновлення зруйнованої інфраструктури, житлові та соціальні об'єкти", – підкреслила Юлія Свириденко.

Водночас реальний сезонно скоригований ВВП у І кварталі показав зростання в 2,4% порівняно з IV кварталом минулого року. Але зважаючи на те, що Росія не збирається визнавати поразку у війні проти України та продовжує бойові дії та терор мирного населення, економіка нашої країни перебуває під постійним тиском нових воєнних ризиків. Наприклад, негативно на відновлення економіки повпливають затримка роботи "зернового коридору" та руйнація Каховської ГЕС.

Прогноз Світового банку

Нещодавно Світовий банк оприлюднив свій прогноз щодо ВВП України на 2023 рік. На думку аналітиків, зростання внутрішнього валового продукту складе всього 2%.

Хоча ще у січні фахівці очікували, що ВВП України зросте до 3,3%. Зараз думка аналітиків змінилася через атаки росіян на українську енергетичну інфраструктуру, які відбувалися наприкінці минулого року.

Що з інфляцією

Дані Держстату свідчать, що споживчі ціни у квітні 2023 року, в порівнянні з квітнем минулого року, зросли на 17,9%. Це менше, ніж річна інфляція місяцем раніше (21,3%).

За даними статистичного відомства, темпи місячної інфляції сповільнилися до показника у 0,2% (у березні – 1,5%, у лютому – 0,7%, у січні – 0,8%). Від початку року ціни зросли на 3,2%.

Раніше ми розповідали, що зміниться в Україні після підриву Каховської ГЕС. Також ми писали, урожай яких культур втратила Україна через катастрофу на ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.