Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Втричі дорожча, ніж минулоріч: в Україні різко підскочила ціна на моркву

Стрибок цін пов'язаний із активною закупівлею овочів для закладання запасів на зиму

Колаж: Pro Гроші

В Україні змінилися ціни на моркву

Колаж: Pro Гроші

За останній тиждень морква в Україні подорожчала ще майже на 20%, незважаючи на те, що зараз спостерігається сезонне збільшення пропозиції цього товару на ринку.

Про таке повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Вони відзначають, що українські фермери сьогодні відвантажують ці корнеплоди вже втричі дорожче, ніж у другій половині жовтня минулого року. При цьому ціни продовжують зростати.

Яка ж ціна на моркву

Українські виробники відвантажують моркву не дешевше ніж за 15-18 грн/кг (0,41-0,49 долара за кілограм), що в середньому на 18% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Водночас, ціни зростають виключно у сегменті моркви високої якості, яку закуповують для закладення у сховища.

Справа в тому, що зараз моркву активно закуповують як оптові компанії, які закладають її на зберігання, так і населення, яке формує запаси на зиму. Крім того, досить стабільним залишається збут у роздрібних мережах.

Чи чекати подешевшання

Зараз ціни на моркву в Україні вже втричі вищі, ніж в аналогічний період минулого року. Однак учасники ринку не виключають, що тенденція зростання цін у цьому сегменті може бути тимчасовим явищем.

Якщо ціни продовжать зростати, фермери можуть розпочати розпродаж моркви зі сховищ, що призведе до збільшення постачання і, як наслідок, до зниження відпускних цін.

Що ще дорожчає?

Раніше ми розповідали, що через рясні дощі в Україні уповільнився збір врожаю, внаслідок цього у ціні почали рости овочі.

Вже помітно змінилась ціна на томати, цвітну та пекінську капусти. Наприклад, на найбільшому гуртовому ринку заходу України "Шувар" томати-сливки за 2 дні подорожчали з 27-28 грн/кг до 30 грн/кг.

Інші види помідор також здорожчали, а деякі ще більш суттєво, тепличні чорні та рожеві томати коштують 60 грн/кг.

Детальніше про те, що відбувається із цінами на інші види овочів, читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, який фрукт в Україні, навпаки, знизився в ціні. Також ми писали, чому в Україні дорожчає м'ясо та чого чекати від цін у жовтні.

Більше про ціни на продукти читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.