Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Втратимо усе: чому вчені б'ють на сполох через розвиток штучного інтелекту

У світі усе частіше лунають заклики про те, що потрібно зупини розвиток штучного інтелекту. Такої думки дотримуються навіть відомі вчені

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Штучний інтелект може створити серйозні проблеми людству у майбутньому

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Подальший розвиток штучного інтелекту може нашкодити людству більше, ніж кліматичні зміни, які тривають на Землі вже багато років поспіль.

Таку думку озвучив розробник штучного інтелекту (ШІ) Джеффрі Хінтон.

Вчений, зокрема, переконаний у тому, що якщо машинам вдасться перевершити людський інтелект — люди повністю втратять контроль над планетою.

"Я не хотів би знецінювати зміну клімату. Я не хотів би сказати: Ви не повинні турбуватися про зміну клімату". Це теж величезний ризик. Але я думаю, що це може виявитися більш нагальною проблемою", — пояснив він.

Проблема у тому, як вважає Джеффрі Хінтон, що у разі зміни клімату дуже легко надати всім рекомендації: просто припинити спалювати вуглець.

Натомість для можливих ризиків, пов’язаних із ШІ, не зрозуміло, що саме потрібно буде робити.

Хто такий Джеффрі Хінтон

Його називають "хрещеним батьком" штучного інтелекту. У 1986 році він став співавтором фундаментальної статті "Навчання репрезентацій шляхом зворотного поширення помилок", яка стала важливою віхою в розвитку нейронних мереж, що лежать в основі технології ШІ. Чотири роки тому Хінтон отримав Премію Тюрінга за свої дослідницькі успіхи.

Але нещодавно Джеффрі Хінтон вирішив піти з роботи у компанії Alphabet, якій віддав 10 років свого життя. Своє рішення вчений пояснив тим, що вирішив розповісти, які існують ризики у технології ШІ, але не хотів нашкодити своєму вже колишньому роботодавцю.

Хто із фахівців може втратити роботу через ШІ

Ми вже розповідали про те, що стрімкий розвиток штучного інтелекту поставив під загрозу зникнення 10 професій, які ґрунтуються на створенні, аналізі, компіляції, обробці інформації тощо. Близько 300 мільйонів працівників можуть втратити роботу через генеративний штучний інтелект.

Загалом йдеться про:

  • роботу в ЗМІ (журналісти, редактори, СЕО);
  • технічні спеціальності (програмісти, кодери, аналітики даних, інженери-програмісти);
  • маркетологів;
  • роботу в галузі юриспруденції (помічники юристів, параюристи);
  • фінансові вакансії (консультанти та аналітики);
  • трейдерів;
  • викладачів;
  • бухгалтерів;
  • графічних дизайнерів;
  • спеціалістів служби підтримки.

Раніше ми писали, як користувачі ChatGPT можуть отримати до 20 000 доларів. Ще ми пояснювали, що відповів штучний інтелект ChatGPT на питання про гроші, долар, інвестиції та крипту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.