Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Всюди потрібні гроші? Скільки коштує навчання у різних дитячих садках і за що ви платите

Разом з батьками розбираємось у перевагах та недоліках різних дитячих садочків в Україні

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Приватні дитячі садочки розвиваються через нестачу державних

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Дитячий садочок — це перший серйозний крок дитини в соціум, який багатьом наніс травму на все життя. Розлука з мамою, несмачна їжа, яку змушують їсти до останньої крихти, суворі вихователі — саме це пам’ятають про садочок дорослі.

Наразі у батьків є вибір — ставати у чергу до державного садочка чи віддати дитину у приватний заклад, де обіцяють всі можливі зручності, умови та розвиток. Але чи дійсно державні дитячі садочки такі погані, а у приватних немає проблем і, головне, скільки це коштує? Сайт Pro Гроші розібрав ситуацію і розповідає вам.

Державні садочки — гарантована травма?

Авжеж, ні! Якщо відвідування державного дошкільного освітнього закладу залишило у вас лише неприємні спогади, не будьте такими скептичними до сучасних садочків.

За двадцять та навіть за десять років багато чого змінилося — кухня більше не працює за радянськими ГОСТами, вихователі, які кричали на вас, вже, мабуть, на пенсії і їх замінили нові педагоги. Ремонтувати дитячі заклади намагались у пріоритетному порядку, хоча, на жаль, черга дійшла не до всіх.

Деякі відгуки досить обнадійливі, наприклад, один з садочків у Дарницькому районі Києва має рейтинг 4,5 зірки й купу схвальних відгуків від батьків, хоча установа державна і розташована геть не в центрі.

Відмінний дитячий садок! Бачили багато вихователів і всі добре ставляться до дітей. Чисто, красиво, смачно! Проводять додаткові заняття, розвивають. Багато сезонних активностей, виставок. Тиждень різнокольорового одягу та інше. Проводяться гарні свята. Так само дуже подобається політика саду, коли дійсно не пускають всередину нікого стороннього, але при цьому чуйно йдуть роблять фото, відео групи, залів та інше, — пише батько одного з малюків.

Якщо ви детально вивчите відгуки про різні садочки, то побачите дуже багато схвальних, але зустрічатимуться й погані, тож можете орієнтуватись на загальну оцінку у тому ж Google.

Але головною проблемою державних садочків зараз стала недоступність. У чергу треба ставати одразу після народження дитини, щоб встигнути потрапити у молодшу групу. Через активну забудову великих міст, кількість садочків не встигає за кількістю дітей у нових ЖК, і батьки вимушені звертатися до приватних установ.

Приватні садочки — скільки це коштує?

Коштує, безумовно, немало і всюди по-різному. Взагалі, серед закладів, що називають себе дитячими садочками, таких насправді дуже мало й здебільшого це просто дитячі клуби або щось інше.

У дитячого садочка має обов’язково бути ліцензія, а для цього він має відповідати цілій низці вимог, навіть якщо він приватний — певний розмір приміщень, наявність кухні, розташування (не може розташовуватись у підвальних та напівпідвальних приміщеннях і т. д.), персонал повинен мати певний рівень освіти, харчування — відповідати санітарним нормам тощо.

Якщо "садочок" розташовується у під’їзді вашого будинку, навіть в одній із квартир — це не садочок. Можна називати це дитячим клубом, і це непогано, якщо закриває ваші потреби.

Світлана водить свого чотирирічного сина саме у такий. Установа позиціює себе як сімейний дитячий садочок.

Мені дуже подобається, Лешик біжить туди із задоволенням, вони дуже сімейні, там маленька група. Я воджу дитину на пів дня, за місяць виходить 5 500 приблизно, але це без харчування, їжу приносимо з собою, — розповідає нам матуся.

Світлані не потрібно, щоб дитина була у садочку весь день, тож варіант із кількома годинами їй цілком підходить. Однак якщо ви хочете отримати повноцінний дошкільний навчальний заклад — цей варіант не для вас. Також можуть бути нюанси із відповідальністю, яку несе такий садочок за дітей, а вірніше — не несе.

Онучка Лесі ходить у ліцензований дитячий приватний садочок, коштує це приблизно 13 тис. гривень на місяць.

В державному не були, бо туди треба записуватись заздалегідь, а у нас немає такої можливості. Це, звісно, зовсім інше, вісім дітей в групі, дуже багато уваги приділяють їм, і не треба більше нічого, за ці гроші надаються усі послуги. Ну і їжа, звісно, харчування відрізняється — розповідає жінка.

До того ж діти вивчають багато мов, можна обрати групу навіть із вивченням японської. Оскільки оплата нараховується за день, якщо дитина захворіла, за цей день можна не платити.

Заклад настільки подобається дитині та усій родині, що навіть якщо черга у державний садок підійшла б вчасно, вибір все одно зробили б на користь приватного садочка.

Ми промоніторили ціни у різних приватних дошкільних закладах столиці й з’ясували наступне: ліцензовані приватні садочки зазвичай мають фіксовану ціну за місяць і на вибір пропонують два варіанти — група повного дня та неповного, відповідно — з п’ятиразовим або триразовим харчуванням.

Коштує це від 8 000 до 15 000 грн (ціни по Києву), в залежності від обраного формату та інших переваг садочка.

Тобто групи формуються на постійній основі, а от у неліцензованих дитячих закладах дозволяється приводити дитину на кілька годин, за харчування, якщо воно є, додаткова доплата, є різні варіанти набору у групи.

Державні садочки геть безоплатні?

На жаль, буває по-різному. Багато батьків скаржиться, що їх ледь не змушують щомісяця здавати гроші на різноманітні потреби садочків, зазвичай це сума близько 500-700 грн.

Це не дуже приємно, оскільки незаконно, тож ви можете спокійно відмовитись. Якщо ж все ж хочете допомогти своєму садочку, то ця сума все одно не зрівняється із вартістю навчання у приватному.

Кожна дитина в Україні має право відвідувати безоплатний дитячий садок, де її будуть годувати, розважати та розвивати, але вибір — стояти в черзі чи заплатити, завжди залишається за батьками.

Раніше сайт Pro Гроші писав про нюанси роботи у Польщі з дітьми й розповідав, як неповнолітні можуть виїхати за кордон за допомогою застосунку Дія.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.