Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вступна компанія в Україні — чи зарахують до вишу без військового квитка

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хлопцям від 25 років вже потрібен військовий квиток

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вкотре продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію. Зараз триває вступна компанія, тому багато батьків стурбовані питанням про те, чи можуть юнаки вступити до вишів без військового квитка.

Про це розповів адвокат Андрій Карпенко.

Коли треба стати на військовий облік

Згідно з постановою Кабміну 1487, на військовий облік юнаки зобов'язані стати не після виповнення 17 років, а того року, коли їм має виповнитися 17 років.

При прийнятті на роботу (навчання) державні органи, підприємства, установи та організації повинні перевірити наявність військово-облікових документів (у військовозобов'язаних – військових квитків або тимчасових посвідчень, у призовників – посвідчень про приписку до призовних дільниць).

Тобто, призовник та військовозобов'язаний може вступити до навчального закладу лише після взяття його на військовий облік до районних (міських) ТЦК та СП (військкомати).

Які вимоги зарахування до вишів для хлопців

Правник нагадав про те, що у 2023 році для військовозобов'язаних осіб однією з вимог до зарахування є надання до приймальної комісії військово-облікового документа.

Згідно з ключовими нормами та основними новаціями Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти від МОН, кожен ВНЗ розробляє свої правила прийому абітурієнтів, в яких повинен утримуватися порядок надання абітурієнтами військово-облікових документів.

Як йдеться в постанові Кабміну, з метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

  • перевірку у громадян України при прийнятті на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, яка міститься в таких документах, які можуть надаватися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія.
  • прийом на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів здійснюється лише після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки
  • доведення до призовників, військовозобов'язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис при прийнятті на роботу (навчання)
  • відправку у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування з навчального закладу) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміні облікових даних призовників, військовозобов'язаних, резервістів.

Тобто майбутньому студенту віком від 17 до 25 років буде достатньо приписного свідоцтва для вступу до ВНЗ.

Що треба знати про зниження призивного віку

Крім того, адвокат наголосив, що є нюанс у зв'язку зі зниженням віку призовників з 27 до 25 років. Якщо абітурієнт (наприклад, на магістратуру) досяг 25-річного віку, йому потрібно обов'язково стати на військовий облік.

Оскільки зараз перехідний період, то для вступу особи, яка підпадає під ці вікові категорії, можуть дозволити надати лише приписне посвідчення. А ось для зарахування можуть вимагати вже тимчасове посвідчення.

Якщо ж майбутній студент віком від 25 років, то йому знадобиться військовий квиток для вступу. І цей нюанс варто наперед уточнити у приймальній комісії закладу вищої освіти.

Як оскаржити незаконний призов до армії

Як ми писали раніше, юрист Ілля Шипко радить робити наступне:

  • заздалегідь підготуйте пакет документів, які дають право на відстрочку. Ви їх маєте подати до вручення мобілізаційного розпорядження;

  • проконсультуйтеся з фахівцем, щоб розуміти як діяти в тій чи іншій ситуації;

  • поцікавтеся своїми правами та будьте готові їх відстоювати у разі потреби.

Також памʼятайте, що оскаржити мобілізаційне розпорядження в суді неможливо. Юридично воно лише оповіщає військовозобов’язаного громадянина про необхідність з’явитись у ТЦК та СП у вказану дату. Однак, можна оскаржити висновок ВЛК.

Якщо вас зацікавила дана тема, то більше порад того, як діяти в даній ситуації, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми вже розповідали, яку зарплату отримують лікарі та медсестри у 2023 році. Також ми писали, що робити військовому у разі відмови у проходженні ВЛК.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.