Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загальна мобілізація в Україні – як оскаржити незаконний призов до армії

Заздалегідь підготуйте пакет документів, які дають право на відстрочку, щоб подати їх до вручення мобілізаційного розпорядження, радить юрист

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Не вважайте, що з моменту отримання повістки ви вже мобілізовані

Фото: УНІАН, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже майже півтора року триває загальна мобілізація. Але іноді військовозобов’язаних призивають на військову службу з порушеннями з боку Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Юрист Ілля Шипко дав рекомендації, як убезпечити себе від неправомірного призову.

Як оскаржити незаконний призов до армії

Для того, аби оскаржити незаконний призов до лав ЗСУ, слід знати такі моменти:

  • Не вважайте, що від моменту отримання повістки ви вже мобілізовані. Мобілізованою вважається особа, яка пройшла ВЛК (військово-лікарську комісію) та отримала мобілізаційне розпорядження. Якщо військовозобов’язаний, який отримав таке мобілізаційне розпорядження вважає, що воно є неправомірним, він має право його оскаржити.
  • Оскаржити мобілізаційне розпорядження в суді неможливо. Юридично воно лише оповіщає військовозобов’язаного громадянина про необхідність з’явитись у ТЦК та СП у вказану дату. Однак, можна оскаржити висновок ВЛК.
  • Якщо при уточненні даних особою будуть подані документи, що дають право на відстрочку, то мобілізаційного розпорядження може й не бути. Або якщо особа не погоджується з висновком ВЛК, то його також можна оскаржити в адміністративному або судовому порядку.

Крім того, юрист радить вдаватися до наступних кроків:

  • Заздалегідь підготуйте пакет документів, які дають право на відстрочку, щоб подати їх до вручення мобілізаційного розпорядження.
  • Наперед проконсультуйтеся з фахівцем, щоб розуміти як діяти в тій чи іншій ситуації.
  • Поцікавтеся своїми правами та будьте готові їх відстоювати у разі потреби.

Різниця між статусом призовника та військовозобов'язаного

Основна різниця в тому, що до 25 років людина, яка не проходила військової служби знаходиться на обліку як призовник. Після проходження військової служби вас вже знімають з обліку призовника і ви переходите на облік військовозобов'язаного.

"Перебування одночасно на двох обліках не допускається. До недавнього часу призовний вік становив до 27 років, але у зв’язку зі змінами в законодавчі акти він знизився до 25 років", – додає експерт.

Отже, мобілізувати чоловіка до 25 років, яка не проходила раніше військової служби не можна. Якщо такі випадки відбуваються, то це є порушенням законодавства про військовий облік і ви це можете потім оскаржити в суді.

Кого можуть мобілізувати цього літа

Ми вже писали про те, що мобілізації підлягають:

  • резервісти;

  • військовозобов'язані;

  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;

  • придатні за станом здоров’я;

  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Призвати можуть такі категорії громадян:

  • військових, які проходили строкову службу;

  • офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби;

  • громадян, які не проходили військову службу;

  • обмежено придатних під час воєнного стану.

Раніше ми вже розповідали, яку зарплату отримують лікарі та медсестри у 2023 році. Також ми писали, що робити військовому у разі відмови у проходженні ВЛК.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.