Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Все за гроші українців? Скільки коштує утримання російських полонених

Гроші витрачали на одяг, медзабезпечення, їжу, комунальні послуги, а також на облаштування місця тримання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кількість військовополонених постійно змінювалася

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна витрачає щомісячно близько 10 тисяч гривень на утримання одного російського військовополоненого.

Про це в інтерв'ю Укрінформу сказала заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

Коли раніше у Мін’юсті говорили про 3 тисячі гривень на місяць на утримання одного російського військовополоненого, то враховували лише витрати на харчування й комунальні послуги.

"Це був дуже грубий підрахунок і некоректний, оскільки в суму не врахували оплату праці персоналу, охорони, конвою тощо", — сказала Олена Висоцька.

За словами заступниці міністра, минулого року досить важко було відповідати на це питання. Все через те, що кількість військовополонених постійно змінювалася, а тому і складно було вирахувати певну суму.

"Є витрати на одяг, медзабезпечення, їжу, комунальні послуги, а також на облаштування місця тримання, персонал, охорону. Тож якщо говорити про більш-менш нормально прораховану вартість утримання полоненого в таборі за підсумками 2022 року, з урахуванням забезпечення табору, з податками, зарплатами, комунальними витратами, – ця сума складає близько 10 тисяч грн на одного полоненого в місяць", — сказала заступниця.

Яку пенсію отримають військові з 1 березня

Раніше ми вже писали про те, що військові можуть вийти на пенсію не тільки за віком, але й за вислугу років. Тоді їхня пенсія буде не менше, ніж 3 854 гривень.

Все через те, що з 1 березня українські пенсіонери отримають підвищення до пенсій через індексацію у 20%. У число категорій, яким здійснять індексацію, входять й військові пенсіонери.

Якщо військовослужбовець хоче вийти на пенсію за вислугою років, то він повинен мати незалежно від віку, не менше ніж 25 календарних років вислуги.

Також піти на заслужений відпочинок військовий може, якщо йому вже є 45 років у день звільнення та наявність стажу 25 років й старше, з яких не менше 12 календарних років та 6 місяців складає служба.

Мінімальна пенсія військовим за вислугу років не може бути меншою, ніж 3 854 гривні.

Також українці, які мають посвідчення учасника бойових дій, можуть достроково вийти на пенсію:

  • чоловіки – після досягнення 55 років;
  • жінки — після 50 років.

Якщо вас зацікавила ця тема, то детальніше ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

У яких випадках військовим можуть відмовити у перерахуванні пенсії

Також ми писали, що пенсії можуть бути перераховані у зв’язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, які мають право на пенсію, на умовах, передбачених Кабміном.

Якщо внаслідок перерахунку розміри пенсій є нижчими, у такому випадку зберігаються розміри раніше призначених виплат. Детальніше читайте тут.

Раніше ми розповідали, про зміну яких персональних даних призовник має повідомити роботодавця. Також ми писали, що в Україні хочуть змінити правила мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.