Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Із магазину до лікаря: коли імпульсивні покупки можуть бути небезпечним симптомом

Разом з психологинею розбираємо випадки імпульсивних покупок, які можуть свідчити про серйозні проблеми

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

До імпульсивних покупок не треба ставитися легковажно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У кого в житті не бувало імпульсивних покупок, наприклад, зайвої сукні, непотрібного ґаджета для дому, про який забували вже на другий день? У 21-му сторіччі шопоголізмом страждає досить багато людей, а ставляться до нього серйозно − одиниці.

Насправді імпульсивна покупка не обов’язково свідчить про психологічні проблеми й може бути одноразовим явищем в житті людини. Але так само вона може бути серйозним симптомом, на який треба звернути увагу. Про те, як його розпізнати, сайт Pro Гроші поспілкувався з кандидаткою педагогічних наук та магістром психології Яною Фруктовою.

Шопоголізм або оніоманія може бути реакцією людини на стрес, при чому, як на позитивний, так і на негативний та вважається шкідливою звичкою (залежністю), на рівні з курінням, ігроманією та іншими. Це відпрацьована реакція на подразники, яка заспокоює та відволікає людину, коли та не може впоратися зі своїми емоціями іншим чином.

Покупка нової речі дає змогу швидко та просто заспокоїти нервову систему без складного процесу саморефлексії чи інших емоційних "витрат". Тоді психіка привчається до цього механізму, як до паління, і реагує так на кожен стрес.

"З ким не буває"

Експертка наголошує, що навіть одноразовий випадок імпульсивної покупки потрібно розібрати й подумати про інші шляхи виходу із ситуації.

Можливо, вам допоможе розмова з близькими, ведення щоденника самоспостереження, одноразове звернення до психолога. Так, ці способи реакції на подразники вимагають більше зусиль, аніж купівля чергової речі, але вони не розвинуть у вас залежність, а навчать правильно реагувати на стрес.

Особливо небезпечно, якщо це вже в системі, і ці немотивовані покупки впливають на родинний бюджет, перетинають особисті кордони іншої людини. Тобто ви почали витрачати гроші, які планували витратити разом на щось спільне, ви починаєте приховувати свої придбання від близьких і робите їх таємно. Ще однією ознакою може бути те, що куплені речі не знаходять місця у вашому житті, ви їх так і не застосували і не отримали від них задоволення, − пояснює психологиня.

Перевірити останнє дуже просто, наприклад, якщо ви купили новий записник і нову ручку до нього, та вже по приходу додому закинули у шухляду та навіть не згадали − це була імпульсивна покупка, від якої ви не отримали приємних відчуттів.

Якщо ви пишете у своєму записнику та не отримуєте жодних приємних емоцій, на які розраховували, або стоїте у новому одязі й він не радує вас та не наближає до бажаного образу − це поганий "симптом".

Все це сигналізує про те, що людині потрібна допомога. Експертка наголошує, що просити про допомогу у такій ситуації не соромно.

Це ознака самоповаги − я себе чую, я себе розумію, я до себе дослухаюся, і мої потреби настільки важливі, що я не відсторонююся від них, а готовий про них говорити, − каже психологиня.

Яна Фруктова застерігає, що сам шопоголізм може бути симптомом серйозної психічної проблеми, наприклад, різних тривожних станів, маніакально-депресивного розладу. Тож у будь-якому випадку краще звернутись до фахівця.

Стрес буває різним

Психологиня зауважує, що стресом може бути не лише негативна емоційна реакція, а й позитивна, яка виводить нас за межі нашої звичної буденності.

Хороші новини та події теж навантажують психіку, і людина може вдаватися до необдуманих вчинків, щоб заспокоїтись.

Якщо вам зробили пропозицію і ви на радощах скупили одразу три весільні сукні або три пари костюмів, це свідчить про те, що ваша психіка не змогла впоратись із такою кількістю позитивних емоцій більш ефективним чином. Адже щастя також буває складно пережити нашій психіці.

Зауважте, що імпульсивні покупки стосуються не лише магазинів у торговельних центрах. Онлайн-магазини теж можуть бути майданчиком для прояву шопоголізму, тож не треба ставитися до цього необачно.

Кожна покупка має свою "психологію" − щось потрібно нам для нормальної життєдіяльності та здоров’я, чимось ми хочемо порадувати близьку людину, щось підкреслює наш статус і дає користь. Але не потрібно давати покупкам заміщувати всі емоції у вашому житті, руйнувати ваш бюджет та ставати небезпечною залежністю.

Раніше сайт Pro Гроші разом з експерткою розбирався у питанні маніпуляцій на роботі та писав, як популярному бренду вдалося закохати українців у свою їжу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.