Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Приватні лікарні стануть доступними для всіх? Які зміни хочуть запровадити для українців

Громадяни зможуть частіше звертатись до приватних медичних закладів та менше платити за прийом

Фото: УНІАН, Pexels. Коллаж: Pro Гроші

Українці будуть менше платити у приватних медичних закладах

Фото: УНІАН, Pexels. Коллаж: Pro Гроші

Для українців з'явиться можливість звертатись до медичних закладів державної та приватної форм власності на вибір. При цьому, для населення послуги будуть надаватися за державний кошт у рамках програми медичних гарантій Національної служби здоров’я.

Про це розповіла керівниця Асоціації приватних медичних закладів України Олена Єщенко у своєму інтерв'ю виданню "Факти".

Якщо українці вирішать звернутися до приватних закладів, їм не потрібно буде сплачувати повну вартість послуг. Достатньо буде сплатити лише різницю між державним тарифом НСЗУ та вартістю послуг приватної лікарні.

"Ідея в тому, що після ухвалення змін до законодавства, які дозволять модель доплати за медпослуги у приватних клініках, для державних і комунальних закладів охорони здоров'я нічого не зміниться. Однак українці матимуть змогу робити вибір: або отримувати повністю безплатні послуги в державному чи комунальному закладі, або доплатити за тарифом у приватній клініці, якщо вони цього бажають", – зауважила Олена Єщенко.

Тобто, людина отримує реалізацію свого права скористатися коштами, які держава для неї виділила з бюджету на медичне обслуговування. Ці кошти можна буде використати в державному, комунальному або приватному закладах.

Що думають в МОЗ про цю ініціативу

Даний законопроєкт вже поданий на розгляд Міністерства охорони здоров'я. Він дозволить закладам приватної сфери стати рівноправними учасниками загальної системи охорони здоров’я України, а також розширить доступ українців до сфери медичних послуг.

Для проведення додаткових консультацій документ був переданий голові робочої групи – міністру охорони здоров’я Віктору Ляшку, адже досі такого механізму в Україні не існувало.

"Ще п’ять років тому міжнародні партнери України вагались та сумнівались у доречності впровадження доплат, але ситуація кардинально змінилася. Зараз постала гостра потреба розвантажити державний медичний сектор. Для тих, хто потребує або може собі дозволити більш якісні чи специфічні послуги, відкриваються двері приватних медзакладів. Держава не має об’єктивної змоги збільшити видатки на медицину — наш бюджет підтримують трансферами країни-союзниці. Зараз настав час змін", – пояснив ексвіце-прем’єр з гуманітарних питань Павло Розенко.

Він також додав, що законопроєкт відкриє українцям надзвичайні можливості:

  • топове обладнання приватних закладів;
  • найкращі препарати, закупівлю яких через війну та мегадефіцитний бюджет не може собі дозволити держава тощо.

Тому варто дати людям право скористатися своїм гарантованим пакетом від НСЗУ.

Павло Розенко пояснив, що українці вже зараз фінансують ледь не половину потреб медицини шляхом поборів та корупційних платежів. При цьому не маючи жодних гарантій якості.

"Збереження чинної моделі та відмова від змін – це соціальне лицемірство, заохочення корупції та поборів, які обкрадають українську медицину, кожного з українців. Доплати мають бути виведені на світло, а люди – отримати гарантії якості лікування", – впевнений ексвіце-прем’єр з гуманітарних питань.

Чиновники МОЗ також визнають дану проблему. Вони переконані, що тягар корупційних платежів за умовно безплатну медицину був перекладений на українців.

Раніше ми розповідали, в яких містах України медицина запрацює по новому, а також про гучний корупційний скандал в МОЗ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.