Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вперше в історії: чому США загрожує дефолт і як це вплине на Україну

Розповідаємо, що відбувається у Сполучених Штатах Америки та як і чому економічна криза може вплинути на Україну

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У США реальна загроза дефолту, це може статися вже 1 червня

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Якщо впродовж тижня влада США не домовиться про підняття "боргової стелі" (максимально дозволена сума державних запозичень, які може здійснити уряд), в країні станеться перший в історії дефолт. Тим часом Агентство Fitch Ratings вже перенесло довгостроковий рейтинг дефолту США в іноземній валюті з рівня "ААА" у список Rating Watch "негативний".

Про це йдеться у повідомленні агентства.

Зазначається, що кредитний рейтинг країни ще можуть переглянути та знову понизити. Це вирішиться після 1 червня – – дати, коли США можуть допустити дефолт за своїми зобов'язаннями.

"Ми вважаємо, що ризики того, що ліміт боргу не буде підвищать або припинять – високі. Отже, уряд може почати не виконувати платежі за деякими своїми зобов'язаннями", – зазначають в агентстві.

Якщо прогнози Fitch справдяться, тоді суверенний рейтинг дефолту емітента понизять до рівня обмеженого дефолту (RD). Рейтинг паперів, за якими США не зможуть заплатити, – до дефолтного рівня (D), а рейтинг паперів з виплатами впродовж наступного місяця знизиться до сміттєвого рівня (CCC).

Тим часом в американському Міністерстві фінансів зазначають: якщо демократи та республіканці не домовляться про закон, а "боргова стеля" залишиться на попередньому рівні, то США можуть увійти в перший у своїй історії дефолт.

Станом на зараз "стеля" державного боргу Сполучених Штатів становить 31,4 трильйона доларів.

Що загрожує Україні?

Якщо США допустять дефолт, то більша частина резервів України знеціниться. Ці резерви використовуються, аби погашати попит на валюту, який виникає через дії імпортерів.

Відповідно, якщо Нацбанк України втратить цю можливість, відбудеться девальвація гривні. За даними Нацбанку, 79,2% золотовалютних резервів України – це долари або доларові цінні папери.

Скільки витрачають США на підтримку України у боротьбі за незалежність

За словами інвестиційного банкіра Сергія Фурси, неправильно вважати, що допомога нашій країні – занадто дороге задоволення для Америки. Так, наприклад, впродовж 2023 року Україна отримає від США 13 мільярдів доларів у вигляді грантів. Натомість дефіцит державного бюджету складе, орієнтовно, 1,6 трлн доларів.

"Це не весь бюджет США, а тільки його дефіцит. А тепер порівняйте ці цифри з допомогою Україні. Навіть якщо ми доєднаємо сюди й військову допомогу. Все разом на рік складає $50 млрд, із яких велика частка йде на замовлення американському бізнесу. Порівняйте ці цифри. $1,6 трлн і $50 млрд", – пояснив Фурса.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, чи можна врятувати долари, якщо на грошах з'явилася цвіль. Ще ми писали, чи спіткає США рецесія.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.