Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Воєнний стан в Україні: які документи потрібні чоловікам для виїзду за кордон

Під час воєнного стану лише деякі категорії чоловіків мають право виїжджати за кордон, однак для цього потрібно мати певні документи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які документи потрібні чоловікам для перетину кордону під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану в Україні чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати за кордон, однак деякі категорії українців все ж таки можуть це зробити, але за наявності певних документів.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Які документи потрібні для виїзду за кордон

Під час воєнного стану за кордон можуть виїжджати особи, які не є військовозобов'язаними (з переліком можна ознайомитися за посиланням). Однак, щоб без проблем перетнути кордон, треба мати певні документи, а саме:

  • внутрішній паспорт громадянина України;
  • закордонний паспорт;
  • документ, який підтверджує його приналежність до групи тих, хто може виїжджати (довідка про встановлення інвалідності, документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, посвідчення батька багатодітної родини тощо).

Якщо ж навіть зібравши документи вас все одно не випустять, то треба вимагати від державної прикордонної служби, щоб вони вам надали офіційну відмову в перетині державного кордону. Цю офіційну відмову слід оскаржувати в суді, – каже експерт.

У такому випадку у людини є можливість виграти справу, адже судова практика завжди на стороні українців.

Хто ще з чоловіків може виїхати за кордон під час війни

Йдеться про чоловіків, чиї дружини проходять військову службу. Однак, щоб перетнути кордон, на утриманні у подружжя мають бути діти віком до 18 років. Для виїзду за кордон чоловіки мають надати такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • свідоцтво про шлюб;
  • будь-який документ, що засвідчує проходження військової служби дружиною.

Така категорія чоловіків може перетинати кордон необмежену кількість разів.

Хто з чоловіків має право на виїзд за кордон у відрядження

На час воєнного стану право виїзду за кордон у зв'язку з відрядженням мають держслужбовці або працівники підприємств критичної інфраструктури, які заброньовані за таким підприємством. Виїжджають такі заброньовані працівники на підставі п. 2-6 Правил перетинання кордону.

Під час перетину кордону чоловікам необхідно надати такі документи:

  • витяг з наказу Міністерства економіки (згідно з пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194) про бронювання такого працівника;
  • документи про відрядження такої особи за кордон (наказ підприємства (засвідчена копія) на відрядження за кордон.

Раніше ми розповідали, коли чоловікам за кордоном почнуть надходити повістки. Також ми писали, кого можуть повернути з-за кордону для мобілізації. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.