Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для призовників зʼявилися нові правила: кого можуть повернути для мобілізації з-за кордону

У воєнний час українські дипустанови мають сприяти вашому поверненню в країну для проходження служби

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу в Україні не проводиться

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація. А тому Уряд затвердив нові правила військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Однак памʼятайте, що під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу в Україні не проводиться.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів № 1487.

Повернення військовозобов'язаних з-за кордону

Якщо ви досягли призовного віку і не маєте відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, то закордонні дипломатичні установи України мають повідомляти вас про початок чергового призову.

Крім того, в разі проведення мобілізації в Україні та у воєнний час (або в особливий період) українські дипустанови мають сприяти вашому поверненню в країну.

Взяття на облік та врегулювання обліку жінок

Постанова передбачає, що відтепер призовників братимуть на облік у віці від 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років.

Крім них, взяттю на військовий облік підлягають також:

  • військовозобов'язані та резервісти, які не досягли граничного віку перебування у запасі;
  • жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність;
  • лише за власним бажанням — жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони.

Якщо українець з тимчасово окупованих територій, то перш ніж його візьмуть на персонально-первинний чи персональний військовий облік він має бути оформлений на облік як внутрішньо переміщена особа та на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Загалом облік ведуть:

  • центральні й місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи;
  • органи місцевого самоврядування;
  • органи військового управління;
  • військові частини ЗСУ та інші законні військові формування;
  • правоохоронні органи спецпризначення;
  • територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати);
  • підприємства, установи та організації;
  • заклади освіти;
  • заклади охорони здоров’я.

Військовий облік через "Дію"

Загалом військовий облік має вестися через Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів. У ньому роблять первинний запис чи актуалізують дані про призовників, військовозобов'язаних чи резервістів.

Однак якщо ваших відомостей ще немає, то ви можете самостійно їх подати для включення до нього. Це можна буде зробити під час формування декларації про місце проживання через "Дію".

Працевлаштування та навчання лише за певних умов

Державні органи та органи місцевого самоврядування, а також підприємства, установи та організації мають перевіряти наявність військово-облікового документа під час прийняття на роботу чи навчання.

Які документи треба мати:

  • для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов'язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного;
  • для резервістів — військовий квиток;
  • відображення в електронній формі інформації, що міститься у вищезазначених документах (можна предʼявити "Дію").

Установа має повідомити про вас протягом 7 днів у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, органи СБУ чи підрозділи Служби зовнішньої розвідки. Після цього вас можуть запросити до ТЦК.

Нова класифікація видів військового обліку

Відтепер військовий облік, окрім поділу на облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів, розділяється також ще на кілька видів.

З урахуванням обсягу та деталізації:

  • персонально-якісний (передбачає облік персональних та службових даних стосовно призовників, військовозобов'язаних та резервістів за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання, які узагальнюються в облікових документах та вносяться до Єдиного державного реєстру);
  • персонально-первинний (облік відомостей стосовно призовників, військовозобов'язаних та резервістів за місцем їх проживання у відповідній адміністративно-територіальній одиниці — тобто його можуть вести виконавчі органи сільських, селищних, міських рад);
  • персональний (облік відомостей за місцем роботи (служби) або навчання — покладається на керівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій).

За призначенням:

  • загальний — на такому обліку перебувають військовозобов'язані та резервісти, які не заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями на період мобілізації та на воєнний час;
  • спеціальний — це військовозобов'язані, які відповідно до закону Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та на воєнний час.

Побудинковий обхід для уточнення даних

Мінімум один раз на рік можуть проходити облікові дані карток первинного обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають на персонально-первинному військовому обліку у виконавчих органах сільських, селищних, міських рад.

Таке звіряння може здійснюватися "шляхом подвірного обходу". Під час цього у вас можуть перевірити наявність та стан військово-облікових документів.

Актуалізація даних

Якщо призовник, військовозобов'язаний або резервіст змінив адресу місця проживання чи інші персональні дані, то він зобов’язаний особисто протягом семи днів повідомити про зміни.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи звільнять військового, який оформить опікунство над батьками. Також ми повідомляли, чи законно вручати повістки на вулиці з січня 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.